Windvogel en Anode slaan handen in een

| 12 april 2011
bron: Energia

De Windvogel gaat met energiebedrijf Anode in zee om zelflevering op grote schaal mogelijk te maken. De idee is, dat de leden van De Windvogel over de stroom die met eigen windmolens is opgewekt en door de leden zelf gebruikt wordt, geen energiebelasting hoeft te worden afgedragen.

Een eerdere samenwerking met Eneco strandde. De Windvogel is een coöperatie die vier windmolens in het Groene Hart in bezit heeft. De coöperatie vindt dat de leden, net als eigenaren van zonnepanelen, vrijgesteld moeten worden van het betalen van energiebelasting en BTW over hun ‘zelf geproduceerde’ stroom, om op die manier zo veel mogelijk te profiteren van het feit dat ze duurzaam in hun eigen energie voorzien.

Zij nemen in het zelflevermodel hun stroom gewoon af via een leverancier, maar hoeven dan geen energiebelasting te betalen over de hoeveelheid kilowatturen die de Windvogelturbines gemiddeld per coöperatielid produceren. De energieleverancier, via wie energiebelasting wordt geïnd, hoeft over die kilowatturen dus geen energiebelasting op de factuur aan de klant te zetten en deze belasting niet af te dragen aan de fiscus. In eerste instantie was een proefproject opgezet met Eneco.

Dat liep tot mei vorig jaar, toen heeft Eneco de stekker eruit getrokken. Volgens Windvogel-secretaris Jaap Hoogendoorn omdat binnen Eneco onzekerheid bestond of het niet afdragen van energiebelasting wel houdbaar was. Eneco-zegsman Cor de Ruijter voegt daaraan toe dat het Eneco in het proefproject te doen was om de ervaring hoe met zelfleverende klanten om te gaan. Die ervaring deed Eneco niet naar meer smaken, aldus de zegsman.

Maar nu heeft Anode zich opgeworpen als partner. Directeur Eric van Teeffelen zegt trots te zijn aan dit project te mogen deelnemen. In een toelichting laat hij weten dat het “nogal wat” van een energiebedrijf vergt “om de reguliere levering te kunnen combineren met zelflevering. Door onze systemen hierop aan te passen zijn wij klaar om meer van dit soort initiatieven te ondersteunen”. Het wachten is nu of de praktijk een reactie uitlokt bij de overheid.

De Windvolgel is overtuigd van het eigen gelijk. Voorzitter van de coöperatie Dick van Elk: “Het is immers je eigen geproduceerde consumentenproduct. De overheid heft ook geen belasting over je krop sla die je oogst uit je volkstuin en zelf opeet. Daarbij komt ook dat de energiebelasting van oudsher een milieubelasting is om het gebruik van ‘vuile’ energie te ontmoedigen, hier valt duurzame energie niet onder.”

Category: Bedrijven, Windenergie

Reacties zijn gesloten.