Winnaars van augustus 2024 offshore windveiling in Duitsland bekend

| 12 augustus 2024

Het Duitse energiebedrijf RWE en Waterekke Energy GmbH zijn als winnaars uit de Duitse offshore windveiling van augustus 2024 naar voren gekomen. Dit maakte het Duitse federale netwerkagentschap (Bundesnetzagentur) vandaag bekend.

In totaal werden drie gebieden (N-9.1, N-9.2 en N-9.3) met een totale capaciteit van 5.500 MW aanbesteed. Er waren vijf biedingen ingediend voor de drie gebieden, één voor gebied N-9.1 en twee voor elk van de gebieden N-9.2 en N-9.3.

Het Duitse energiebedrijf RWE, via Offshore Wind Four GmbH en Offshore Wind Two GmbH, heeft de N-9.1 en N-9.2 locaties in de Duitse Noordzee toegewezen gekregen. Het contract voor het 1.500 MW gebied N-9.3 werd gegund aan Waterekke Energy GmbH.

Biedingsproces

Net als in 2023 werd voor de drie aanbestede gebieden een biedingsproces met kwalitatieve criteria uitgevoerd. Daarnaast werd ook rekening gehouden met criteria zoals het koolstofvrij maken van offshore-uitbreiding en het gebruik van milieuvriendelijke funderingstechnologieën.

De totale opbrengst van de aanbesteding wordt voor deze veiling niet gepubliceerd, omdat anders de biedwaarden van de succesvolle bieders als basis zouden kunnen worden gebruikt. De succesvolle bieders hebben recht op een bouwvergunning voor de bouw en exploitatie van windturbines op de locatie en op aansluiting en netaansluitingscapaciteit.

De opbrengsten van de offshore tenders worden in de eerste plaats gebruikt om de elektriciteitskosten te drukken en in mindere mate voor het behoud van de mariene natuur en de bevordering van milieuvriendelijke visserij. De aandelen van de respectieve toegekende inschrijvingswaarden die bestemd zijn voor duurzame mariene bescherming moeten binnen een jaar aan de federale begroting worden betaald. De reductiecomponent voor elektriciteitskosten moet over een periode van 20 jaar in constante jaarlijkse termijnen worden betaald aan de transmissiesysteembeheerder die verantwoordelijk is voor de aansluiting, te beginnen met de respectieve voltooiingsdata van de windparken.

De gebieden werden vooraf geanalyseerd door het Federaal Agentschap voor Maritieme Zaken en Hydrografie (BSH) met betrekking tot het mariene milieu, de ondergrond en de wind- en oceanografische omstandigheden.

RWE gebieden

De aan RWE toegekende locaties N-9.1 en N-9.2 liggen ongeveer 110 – 115 kilometer ten noordwesten van het eiland Borkum op de grens met de Nederlandse Exclusieve Economische Zone. De locaties zijn groot genoeg voor offshore windparken met elk een totale capaciteit van 2.000 MW. RWE betaalt een totale biedprijs van €250 miljoen voor deze locaties. RWE zal de mogelijkheid onderzoeken om de offshore projecten samen met TotalEnergies te ontwikkelen.

De investeringsbeslissingen zullen naar verwachting in 2027 (N-9.1) en 2028 (N-9.2) worden genomen. Afhankelijk van de benodigde vergunningen zou de offshore bouw in 2029 en 2030 kunnen beginnen, met een volledige ingebruikname gepland voor respectievelijk 2031 en 2032.

De vergunningen hebben een looptijd van 25 jaar en kunnen worden verlengd tot 35 jaar. De ingebruikname van de windparken op de locaties N-9.1, N-9.2 en N-9.3 is gepland voor 2029 (N-9.3), 2030 (N-9.1) en 2031 (N-9.2). De projecten hebben een wettelijk recht op aansluiting op het elektriciteitsnet. In tegenstelling tot de vier gebieden die in 2023 werden aanbesteed met een totale capaciteit van 1.800 MW, zijn er geen toetredingsrechten voor de gebieden die dit jaar worden aanbesteed. Bron: Bundesnetzagentur

 

 

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.