ABP kondigt SSE Renewables aan als eerste partner bij aanbestedingen voor offshore wind

| 13 januari 2023

Pensioenfonds ABP kondigde vandaag SSE Renewables aan als eerste partner in een samenwerkingsverband waarmee het wil gaan inschrijven op aanbestedingen voor offshore wind in Nederland. 

ABP maakte vorig jaar al bekend dat het groots wil gaan investeren in wind op zee. Medio november kondigde het Nederlandse pensioenfonds het samenwerkingsverband Noordzeker aan. Via Noordzeker zoekt ABP samenwerking met kennisinstellingen, industrie, maatschappelijke organisaties en nationale, regionale en lokale overheden. APG zal als vermogensbeheerder van ABP verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de coalitiedoelstellingen van Noordzeker.

De eerste partner met wie ABP, via APG, in zee gaat is nu bekend: het Schotse SSE Renewables. SSE Renewables is een van de grotere duurzame energiespelers en eigenaar en exploitant van hernieuwbare energie in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het bedrijf wil zijn aandeel hernieuwbare energie in de komende jaren verdubbelen.

Aanbesteding IJmuiden Ver

Samen willen de partijen deelnemen aan de komende 4GW IJmuiden Ver offshore windparkzone aanbestedingen. Binnen de IJmuiden Ver Zone, gelegen op ongeveer 62km van de Nederlandse kust, worden vier individuele 1GW locaties aanbesteed. De vier tenders hebben een duidelijke focus op ecologische bescherming en verbetering in de Noordzee en op optimale integratie in het Nederlandse energiesysteem. Bovendien zijn circulariteit en internationaal verantwoord ondernemen (IRBC) belangrijke prioriteiten voor de Nederlandse overheid. De criteria en andere elementen van de procedures zullen naar verwachting begin 2023 worden gepubliceerd en het aanvraagvenster zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2023 worden geopend.

Betrokkenheid van de Gemeenschap

De 50/50 joint venture combineert de ervaring van SSE Renewables in het ontwikkelen, bouwen en exploiteren van offshore windparken met de aanzienlijke investeringservaring van APG op het gebied van duurzame energie en energietransitie en met zijn sterke wortels in de Nederlandse samenleving. Beide bedrijven hebben een lange traditie van maatschappelijke betrokkenheid bij de ontwikkeling van duurzame energie en een staat van dienst in het toepassen van innovatieve technologische oplossingen voor hun projecten. De bedrijven hopen met hun oplossingsgerichte en innovatieve aanpak belangrijke maatschappelijke doelen in Nederland te bereiken en zien deze aanbestedingen als een manier om bij te dragen aan de ambities van de Nederlandse overheid om rond 2030 ongeveer 21 gigawatt aan energie via wind op zee te realiseren, als maatregel om de energievoorziening voor de Nederlandse burgers veilig te stellen.

Dominique Dijkhuis, bestuurder beleggingen ABP: “SSE Renewables is in het bijzonder gespecialiseerd op het terrein van ecologie en bekijkt voor ieder project ook specifiek naar wat er precies speelt op locatie waar het actief is. Bovendien heeft het bedrijf de ambitie om hierin de komende tijd aan de weg te timmeren. Net zoals wij. We kijken daarom zeer uit naar deze samenwerking.”

Bron: ABP/SSE Renewables

Tags: , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.