Bakker Magnetics start productie voor Dogger Bank

| 13 april 2021

© GE Renewable Energy

Bakker Magnetics, een Nederlandse specialist in complexe magneetvraagstukken, kan starten met de productie van magneetmodules voor de turbines die in het 3,6 GW Britse Dogger Bank offshore windproject komen te staan. GE Renewable Energy heeft Bakker Magnetics deze order gegund en nu is de financiering hiervoor rond.

Het Dogger Bank offshore windproject voor de kust van Noordoost-Engeland wordt opgebouwd in 3 fases (Dogger Bank A, B en C). Gecombineerd leveren de windparken een vermogen van 3,6 gigawatt. Hiermee kunnen ter vergelijking 4,8 miljoen Engelse huishoudens van stroom worden voorzien. De eerste stroomlevering wordt in 2023 verwacht.

Magneetmodules voor Haliade-X

GE Renewable Energy levert hiervoor zijn Haliade X direct drive windturbines, een van de grootste in de markt. Een prototype hiervan staat al enige tijd op de Maasvlakte 2 in Rotterdam. De turbineleverancier kwam uit bij Bakker Magnetics vanwege diens specifieke magneet- en montagekennis, aldus Bakker Magnetics. Het bedrijf is gespecialiseerd in het assembleren van de magneetmodules die in de generatoren van de windturbines worden geplaatst. De magneetmodules van de windturbines zitten als een kraag tussen de rotorbladen en de behuizing en creëren een magneetveld waarmee in de generator stroom wordt opgewekt. Het monteren van industriële magneten is gevaarlijk, omdat grote magneten voor een enorme kracht zorgen.

“Voor Bakker Magnetics zit de uitdaging vooral in het assembleren van de modules; in elke module worden maar liefst 147 magneten geplaatst, verschillend van vorm en met positieve en negatieve polen”, vertelt Geert-Jan Bakker, CEO van Bakker Magnetics. ”Al met al wordt het een gigantische klus, maar het is een belangrijke internationale erkenning dat we mee mogen helpen aan de realisering van het grootste offshore windmolenpark ter wereld.”

Financieringsoplossing

Voor Bakker Magnetics betekent deze grote opdracht een forse uitbreiding van de activiteiten. MKB-kredietverstrekker Caple faciliteert de benodigde financiering van 3,9 miljoen euro in het bedrijf vanuit BNP Paribas Asset Management (BNPP AM).

”Doordat de aanvraag niet in de standaard kaders paste van de grootbanken, konden we samen met onze business partner De Beemd Corporate Finance een toegesneden financieringsoplossing bieden. Hierdoor waren we in staat gezamenlijk veel waarde toe te voegen”, vertelt Michiel Slinkert, managing partner bij Caple. ”We zijn dan ook trots dat we een fraaie bijdrage hebben kunnen leveren aan de totstandkoming van deze belangrijke groene energie transactie.”

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.