Bouw drie burgerwindturbines in Windpark Koningspleij kan van start gaan

| 13 november 2020

© Prowind

Prowind heeft financial close bereikt voor Windpark Koningspleij bij Arnhem. Daarmee is er groen licht voor de bouw van drie windturbines van het burgerinitiatief Koningspleij. Naar verwachting zal het windpark eind 2021 gereed zijn. De stroom gaat naar 18 gemeenten in de regio Arnhem.

Windpark Koningspleij bestaat in totaal uit vier windturbines in lijnopstelling langs de Pleijroute (N325). De turbines worden geleverd door de Duitse turbinefabrikant Enercon en zijn van het type type E-115 EP3. De turbines hebben een ashoogte van 120 meter, een rotordiameter van 115 meter en een tiphoogte van 177,5 meter. Hiermee komt het totale vermogen op circa 17 MW. In April 2020 kreeg het windpark groen licht van de Raad van State. Het windpark heeft ook op 19 december 2017 de SDE+ subsidie toegekend gekregen. Deze is ondertussen verlengd.

De initiatiefnemers van drie van de vier windturbines in het park zijn de Rijn en IJssel Energiecoöperatie en Prowind BV. Deze drie turbines zijn een burgerinitiatief. Inwoners van Arnhem en omgeving konden mede-eigenaar worden van de drie turbines en zo duurzame energie opwekken en meeprofiteren in de opbrengst van het park. Dit geschiedde door een uitgifte aan windaandelen met een totaal bedrag van maximaal €2,86 miljoen. Op 11 november sloot de uitgifte van aandelen (a 250 EUR per stuk). Uiteindelijk kochten 566 deelnemers samen meer dan 10.000 aandelen. De opgewekte stroom gaat naar 18 gemeenten van de regio Arnhem.

De vierde windturbine wordt ontwikkeld door Pure Energie en zal de stroom gaan opwekken voor Industriepark Kleefse Waard (IPKW). De vier turbines wekken samen naar verwachting 34 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar op, te vergelijken met het gezamenlijk energiegebruik van ruim 11.000 huishoudens.

Op de website van het windpark staat een filmpje over hoe het windpark eruit zal zien.

Financial close
Financial Close voor de drie windturbines was eind september al bereikt maar het bedrijf kwam hier gisteren mee naar buiten nadat de uitgifte van de aandelen was afgesloten. De Deutsche Anlagen-Leasing GmbH & Co. KG (DAL) verstrekt de benodigde geldlening van 18,65 miljoen EUR voor het project. Dit is het eerste windproject voor DAL in Nederland.

Antje Gruber, Senior Project Manager / Infrastructure & Supply bij DAL: “We waarderen de benadering van Prowind om burgers te betrekken bij investeringen, omdat we geloven dat dit een echt duurzame manier is om de overgang naar hernieuwbare energie te realiseren. Vanaf het allereerste begin van de samenwerking was er een sterke focus op het vinden van gemeenschappelijke oplossingen. Daarom waarderen we de buitengewoon goede en professionele samenwerking tussen DAL en Prowind ten zeerste”

De financiering is mede tot stand gekomen met ondersteuning van Biesheuvel Jansen advocaten (Inge Timmerman, Rutger Jansen). Voor Prowind is dit de eerste financial close voor een windpark in Nederland.

Bouwplanning
Op dit moment worden de voorbereidingen voor de bouw van het windpark getroffen. De start van de bouw staat gepland voor het 1e kwartaal van 2021 en is naar schatting eind 2021 afgerond. De geproduceerde stroom zal worden afgenomen door Greenchoice-De Groene Stroomfabriek. Bij de afsluiting van de afnameovereenkomst van de stroom zijn de initiatiefnemers ondersteund door Source4Energy. Als het park gerealiseerd is draagt Outsmart B.V. zorgt voor de bedrijfsvoering en de installatieverantwoordelijkheid.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken

Reacties zijn gesloten.