Brancheverenigingen introduceren modelovereenkomst Cable Pooling voor leden

| 13 april 2021

De brancheverenigingen NWEA, Holland Solar en Energie Samen introduceren een modelovereenkomst Cable Pooling. Deze maakt het voor partijen die een netaansluiting willen delen voor hun windparken en zonneparken mogelijk om onderling goede juridische, financiële en technische afspraken te maken. De overeenkomst is exclusief beschikbaar voor leden van de brancheverenigingen.

In steeds meer gebieden geven netbeheerders aan dat het net vol is, en worden verzoeken tot een netaansluiting afgewezen. Met name zonneparken in ontwikkeling hebben vaak geen zicht op een netaansluiting en wachttijden zijn lang. Een aansluiting delen (cable pooling) met een bestaand windpark kan een oplossing zijn om nu al meer duurzame energie op het bestaande net aan te sluiten. Sinds 2020 is dit voor windparken en zonneparken toegestaan.

Windparken staan daar voor open en zien de kansen die cable pooling biedt. Maar bij met name project gefinancierde parken is cable pooling uitdagend en zijn aandeelhouders en banken voorzichtig. NWEA, Holland Solar en Energie Samen hebben Ventolines daarom opdracht gegeven voor het opstellen van een modelovereenkomst Cable Pooling, waarin partijen afspraken maken om de netaansluiting te delen.

Nul situatie

De modelovereenkomst gaat uit van de situatie dat de partijen die overwegen een aansluiting te delen vanaf ‘nul’ beginnen. In die situatie moeten over veel onderwerpen en voor een heel lange duur afspraken worden gemaakt, zoals de planning, het contracteren met de netbeheerder en het bouwen en beheren van een gemeenschappelijke installatie voor de gedeelde aansluiting. Bij dit alles houdt de modelovereenkomst nadrukkelijk rekening met eisen die belangrijk zijn voor de financierbaarheid van de projecten.

Leon Straathof, adviseur netinfra bij NWEA, Holland Solar en Energie Samen:
“De leden van de drie brancheverenigingen zijn zeer gebaat bij deze modelovereenkomst. Nu er wettelijk meer mogelijk is, willen we van cable pooling een laagdrempelige oplossing maken, die ook geschikt is voor kleinere leden en niet-commerciële leden. Deze modelovereenkomst is daar een eerste stap in. Daarnaast werken we samen met de netbeheerders om opgedane kennis en ervaring over cable pooling breed beschikbaar te maken. Vooralsnog ligt hierbij de focus op het combineren van wind en zon, maar we kijken ook vooruit naar cable pooling tussen productie en afname van groene elektriciteit.”

Elisabetta Aarts, director legal services en Rens Savenije, manager systeemintegratie bij Ventolines:
“Wij ondersteunen door heel Nederland cable pooling projecten. Het lijkt eenvoudig, een netaansluiting delen, maar er komt veel bij kijken. De overeenkomst was een belangrijk ontbrekend stukje van de puzzel. Maar de modelovereenkomst is geen invuloefening. In de praktijk zullen in elke situatie de daarbij passende afspraken moeten worden gemaakt. We verwachten dat het model daarvoor een belangrijke leidraad biedt.” Bron: NWEA

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.