Britse CFD tender met record resultaat voor hernieuwbare energie

| 13 juli 2022

Hexicon ontvangt eerste CfD in VK voor drijvende wind © Hexicon

De Britse overheid heeft vorige week in het kader van de 4e tender voor Contracts For Difference (CFD’s), de grootste tot nu, voor 11 GW aan duurzame energieprojecten contracten toegekend. Hiervan werd ongeveer 7 GW aan offshore windprojecten toegekend. 

Het aandeel van offshore windenergie met vaste fundamenten was 6,7 GW, 32 MW had betrekking op offshore windenergie met drijvende fundamenten, verder werden 1,5 GW onshore windenergieprojecten en 2,2 GW zon – PV – projecten gehonoreerd en 30 MW betrof energieprojecten uit afvalverwerking en golfenergie.

Met een CFD contract zijn energieproducenten verzekerd van een vaste energieprijs. Wanneer de handelsprijs lager is dan de CFD – prijs, betaalt de overheid het verschil aan de producenten. Wanneer de handelsprijs hoger is dan de CFD – prijs betalen de producenten het verschil aan de overheid.

Offshore wind

Ørsted (voor Hornsea 3 – 2.852 MW), Vattenfall (voor Norfolk Boreas – 1.396 MW) en Ocean Winds (voor Moray West – 294 MW ), ScottishPower Renewables (voor East Anglia Three – 1372,34 MW) en Inch Cape Offshore Limited ( voor Inch Cape Phase 1 – 1.080 MW) hebben voor offshore windenergieprojecten met in totaal bijna 7 GW vermogen CFD’s ontvangen. Alle contracten lopen vanaf 2026 of 2027. De uitoefenprijs voor offshore windenergie is ten opzichte van de vorige tender gedaald van 46,5 naar 43,6 Euro/MWh. CFD’s hebben een looptijd van 15 jaar.

Voor het eerst CfD-contract voor drijvende wind in VK

De Zweedse ontwikkelaar Hexicon heeft een CFD-contract verworven voor een 32 MW offshore demonstratieproject met twee windturbines op één drijvend fundament (trademark TwinWind)) met een CFD – prijs van 102,1 Euro/MWh. De projectlocatie ligt in het zuidwesten van de UK voor de kust van Cornwall. Hexicon heeft hiermee als eerste een CfD-contract voor drijvende windenergie in het VK toegewezen gekregen.

Onshore wind

Bij onshore windenergieprojecten worden ‘gewone’ projecten onderscheiden van projecten op ‘remote eilanden’ zoals b.v. het Viking windpark op de Shedland eilanden. Voor ‘gewone’ projecten met een vermogen van ca. 900 MW vermogen was de CFD – prijs 49,7 Euro/MWh en voor ‘remote’ projecten met ca. 600 MW vermogen werd een CFD – prijs vastgesteld van 54.3 Euro/MWh. De ‘gewone’ projecten lopen vanaf 2024/2025 en de ‘remote’ projecten van 2026/2027.

In totaal hebben 93 projecten met een bestaande bouwvergunning in Engeland, Schotland en Wales via het concurrerende veilingproces contracten in de wacht gesleept, dat is meer dan in alle drie de vorige rondes samen. Vind hier de gehele lijst. Bron: Gov.uk

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.