DroneQ, OWIC, Growind en Topwind gaan samenwerking aan op het gebied van drone-inspecties van windturbines

| 13 juli 2021
Drone-inspecties van windturbines

Afbeelding: DroneQ Robotics

Unmanned Vehicle System Operator & Integrator DroneQ Robotics, Offshore Wind Innovation Centre (OWIC), windparkeigenaar Growind en adviesbureau Topwind gaan samenwerken in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van drone-inspecties van windturbines.

Op Droneport Eemshaven, een initiatief van DroneQ Robotics, OWIC, Groningen Seaports en EMS Maritime Offshore worden innovatieve toepassingen met behulp van drones ontwikkeld en toegepast voor land, haven en offshore energy. De partijen gaan nu samenwerken om de rol van drones bij inspectie van windparken te onderzoeken en te ontwikkelen.

Voor windenergie wordt door veel partijen onderzoek gedaan en testen uitgevoerd om het inspecteren van windturbines efficiënter en effectiever te maken. Door de technische toestand van de windturbines in het algemeen en de turbinebladen in het bijzonder nauwlettend in de gaten te houden kunnen gebreken geconstateerd worden vóórdat het negatieve impact op de operationele beschikbaarheid en dus rendement gaat krijgen. Inspecties door drones kunnen hier een bijdrage leveren.

In de samenwerking met DroneQ Robotics en OWIC stelt Growind haar turbines voor testdoeleinden. Growind is een door privé-personen ontwikkelde windpark in de Eemshaven. Het windpark bestaat uit 21 Vestas V90 windturbines met een ashoogte van 100 meter. Het windpark heeft een vermogen van 63 MW en draait sinds 2008.  Topwind is verantwoordelijk voor het operationeel beheer van dit windpark. Growind en Topwind hebben belang bij een efficiënte exploitatie aangezien een groot deel van de turbines meer dan 10 jaar oud zijn en de operationele kosten toenemen. Bron: DroneQ Robotics

 

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.