Duitsland maakt winnaars van eerste offshore windveilingen via dynamische biedprocedure bekend

| 13 juli 2023

Het Bundesnetzagentur, het Duitse federaal agentschap voor netwerken, heeft gisteren de resultaten bekendgemaakt van de offshore-windveilingen voor vier locaties. Het was de eerste keer dat een dynamische biedprocedure werd uitgevoerd. De opbrengst van de veilingen bedroeg 12,6 miljard euro.

Kavels in de Noordzee

Vier locaties met een gezamenlijk volume van 7.000 MW werden geveild. Drie locaties voor offshore windparken, elk met een capaciteit van 2.000 MW, bevinden zich in de Noordzee en één locatie met een capaciteit van 1.000 MW bevindt zich in de Baltische Zee. De locaties in de Noordzee (N-11.1, N-12.1, N-12.2) liggen ongeveer 120 km ten noordwesten van Helgoland, terwijl de locatie in de Oostzee (O-2.2) ongeveer 25 km van het eiland Rügen ligt. De windparken moeten in 2030 operationeel zijn.

Winnaars

De succesvolle bieders waren bp OFW Management 1 GmbH met een bod van €1,83mn/MW voor locatie N-11.1, North Sea OFW N12-1 GmbH & Co. KG met een bod van €1,875mn/MW voor N-12.1, bp OFW Management 3 GmbH met een bod van €1,56mn/MW voor N-12.2 en Baltic Sea OFW O2-2 GmbH & Co. KG met een bod van €2,07mn/MW voor O-2.2.

De totale prijzen die door deze bieders moeten worden betaald, bedragen 3,66 miljard euro voor N-11.1, 3,75 miljard euro voor N-12.1, 3,12 miljard euro voor N-12.2 en 2,07 miljard euro voor O-2.2.

De succesvolle bieders hebben nu recht op een planningsgoedkeuringsprocedure voor de bouw en exploitatie van offshore windinstallaties op hun locatie en op netaansluiting en de benodigde capaciteit.

Eerste online dynamische biedprocedures

De dynamische biedprocedures waren nodig omdat er in de veilingen verschillende biedingen met een waarde van nul cent per kilowattuur waren ingediend: acht biedingen van nul cent voor elk van de locaties in de Noordzee en negen biedingen van nul cent voor de locatie in de Oostzee. Het doel van een dynamische biedprocedure is om onderscheid te maken tussen bieders in een concurrerende omgeving wanneer er meerdere biedingen van nul cent zijn gedaan. De succesvolle bieders waren degenen die bereid waren het hoogste bedrag te betalen voor elke locatie.

Dit werd online bepaald in opeenvolgende biedrondes met oplopende biedniveaus en met meerdere biedrondes per dag. Er waren in totaal 64 rondes voor locatie N-11.1, 65 voor N-12.1, 55 voor N-12.2 en 72 voor O-2.2.

Lagere elektriciteitskosten en duurzaam behoud van de zee

In totaal gaat 90% van de opbrengst van de offshore windenergieveilingen naar het verlagen van de elektriciteitskosten en 5% naar het behoud van de mariene natuur en het bevorderen van duurzame visserij. De bijdragen voor duurzaam marien natuurbehoud van elk van de succesvolle biedingen moeten binnen een jaar aan de federale begroting worden betaald. De bijdragen voor het verlagen van de elektriciteitskosten moeten in gelijke jaarlijkse termijnen worden betaald aan de transmissiesysteembeheerders die de offshore windparken moeten aansluiten over een periode van 20 jaar vanaf het moment dat een windpark operationeel wordt vanaf 2030. Bron: Bundesnetzagentur.de

 

Tags: , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.