Eerste volledig coöperatieve windturbines in regio Holland-Rijnland een feit

| 13 juni 2022
Eerste volledig coöperatieve windturbines in regio Holland-Rijnland een feit

Bron: Rijnland Energie Coöperatie

Ruim 600 particulieren uit de regio Holland-Rijnland hebben € 1,65 miljoen bij elkaar gelegd om samen te participeren in 2 windmolens, ook wel ‘De Watergeuzen’ genoemd. Hiermee zijn de windmolens langs de A4, bij de afslag Zoeterwoude-Dorp 100% in handen van de particulieren.

Rijnland Energie kocht De Watergeuzen voor 1,65 miljoen euro. Iedere inwoner van de regio Holland Rijnland die lid is van een van de aangesloten lokale coöperaties in Alphen a/d Rijn, Leiden, Leidschendam-Voorhout, Nieuwkoop, Oegstgeest en Zoeterwoude, kon Watergeuzen-participaties kopen en zo helpen met de aankoop.

Het bedrag van € 1,65 miljoen werd in krap 14 maanden door de ruim 600 particulieren binnengehaald. Dit is een maand eerder dan verwacht. Rijnland Energie heeft daarmee een primeur: dit zijn de eerste volledig coöperatieve windturbines in de regio Holland-Rijnland. “En zo hoort het ook, de wind is van ons allemaal”, aldus voorzitter Rob Boerée.

De Watergeuzen

De twee windturbines zijn afkomstig van de Duitse fabrikant Enercon en zijn van het type E82, 3 MW met een ashoogte van 69 meter en een rotordiameter van 82 meter. De turbines draaien sinds 2020. Jaarlijks produceren de turbines circa 8.800 MWh (het equivalent van het stroomverbruik van ongeveer 3.300 huishoudens).

De duurzame stroom die met de Watergeuzen wordt opgewekt, wordt nu nog niet direct geleverd aan de deelnemers, maar de coöperatie wil dat wel gaan doen, zodra het huidige contract met een energiebedrijf afloopt.

Medezeggenschap

Als mede-eigenaar hebben de particulieren medezeggenschap over de turbines en delen mee in de winst die de duurzame energie opbrengt. Wordt er extra verdiend, dan beslissen ze via hun aangesloten coöperatie waar dat geld aan besteed moet worden, zoals bijvoorbeeld om lokaal duurzame projecten op te zetten.

Volgens Rob Boerée, voorzitter van de coöperatie, is het succes van de actie te verklaren uit een toegenomen bewustzijn over energievoorziening: “Mensen krijgen in de gaten dat je zelf invloed kunt hebben op de energietransitie. Waarom zouden we alles overlaten aan de overheid en de markt als je zélf je zaken beter kunt regelen? De wind is van ons allemaal, het is toch prachtig als we daar ook allemaal van kunnen profiteren?”

De coöperatie onderzoekt inmiddels samen met Eneco de mogelijkheden om nieuwe molens te bouwen in de buurt van Zoeterwoude.

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.