Enexis Netbeheer verwacht 5000 MW aan zon en windaansluitingen

| 13 augustus 2019

Enexis Netbeheer verwacht de komende jaren het dubbele aan zon en wind aan te sluiten op haar net. Op dit moment heeft de netbeheerder al 2649 MW aangesloten. Volgens een doorrekening van het bedrijf gaat hier de komende jaren nog  5000 MW extra bij komen.

Tot 2021 gaat het om bijna 2200 MW, het equivalent van het stroomverbruik van een kleine miljoen huishoudens. In de jaren daarna verwacht Enexis Netbeheer nog eens ruim 3300 MW aan te kunnen sluiten.

In een aantal regio’s heeft de toename van zonne-energie er toe geleid dat de capaciteit van het net binnen 2 jaar tijd net zo snel moet groeien als in de 30 jaar daarvoor. Het aantal aansluitingen van zowel particulieren als bedrijven die energie willen terugleveren is in een paar jaar tijd enorm toegenomen. Van een kleine 1.800 naar ruim 4.600 zakelijke aansluitingen en van ruim 122-duizend naar 342-duizend particuliere aansluitingen. De komende twee jaar groeit het aanbod wind- en zonne-energie verder.

Bron: Enexis

Door de netwerken aan te passen en te verzwaren realiseert Enexis Netbeheer de komende twee jaar transportcapaciteit op haar netwerk voor nog eens ruim 1300 MW zonne-energie en ruim 800 MW windenergie. Om dit te bewerkstelligen investeert het bedrijf in 2018–2020 naar verwachting 250 miljoen euro extra in Duurzaam op Land. Dit komt bovenop de reguliere uitgaven aan het netwerk. De netbeheerder geeft hierbij aan dat er tevens nieuwe, innovatieve oplossingen nodig en regie vanuit overheden in de Regionale Energie Strategieën. Bron: Enexis

Tags: , , , ,

Category: Electriciteit, Groene energie, Onshore windparken, Windenergie, Windparken

Comments Closed

Reacties zijn gesloten.