Equinor en BP sluiten strategisch partnerschap voor offshore windenergie

| 13 september 2020

Source: Equinor

Equinor (vroeger Statoil), de Noorse olie- en gasproducent die voor 67% in handen is van de Noorse staat en het Britse mineraalolieconcern BP hebben vorige week aangekondigd om strategische partners te worden voor de ontwikkeling van offshore windenergie in de VS. De partnerschap heeft betrekking op windparken met vaste en drijvende fundamenten.

Equinor bezit leasecontracten voor de offshore windenergiegebieden Empire Wind en Beacon Wind aan de oostkust van de VS. Empire Wind ligt in de staat New York, 25 – 50 km zuidoostelijk van Long Island. In het 324 km2 grote gebied met waterdieptes tussen 20 – 40 m kan meer dan 2 GW aan windenergievermogen worden geplaatst. Het pachtcontract werd in 2017 verworven.

Beacon Wind ligt in de staat Massachusetts 100 km ten oosten van Montauk Point en 35 km ten zuiden van Nantucket. In het 517 km2 grote gebied kan meer dan 2,4 GW aan windenergievermogen worden geplaatst. In 2019 werd het pachtcontract verworven.

In beide gebieden zijn windturbines gepland met een vermogen van meer dan 10 MW.

BP koopt een aandeel van 50% aan de pachtgebieden van Equinor voor 930 miljoen Euro. Equinor blijft wel verantwoordelijk voor ontwikkeling, bouw en exploitatie van de windparken. Verwacht wordt dat na goedkeuring door de Amerikaanse mededingings-autoriteit het contract begin 2021 definitief is.

Naast de op olie en gas gerichte activiteiten wil Equinor in toenemende mate duurzame energie opwekken. Equinor exploiteerd al offshore windparken in de UK en Duitsland. In 2017 heeft Equinor de wereldwijd eerste offshore windpark met drijvende fundamenten aan de Schotse kust in bedrijf genomen.

Samenwerking voor Japans eerste offshore wind veilingsronde
Eerder deze maand kondigde Equinor ook al aan dat het een gezamenlijke biedingsovereenkomst is aangegaan met het Japanse energiebedrijf Jera en Japanse ontwikkelaar J-Power voorafgaand aan de komende 1e offshore windveilingsronde in Japan. De drie bedrijven zullen gezamenlijk eraan werken om een gezamenlijk bod in te dienen zodra de Japanse regering officieel de eerste offshore windveiling van het land opent.

Tags: , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.