GROW-partners verlengen innovatie programma tot 2030

| 13 oktober 2022

© GROW

GROW, een consortium van toonaangevende bedrijven en onderzoekscentra werkzaam in de offshore windindustrie, hebben gisteren een hernieuwd programmaovereenkomst ondertekend. Met het tekenen van de overeenkomst verlengen zij het initiele zesjarige innovatieprogramma.

GROW is begonnen als een zesjarig innovatieprogramma. Gisteren hebben de GROW-partners een hernieuwde programmaovereenkomst ondertekend en zullen zij hun innovatieactiviteiten voortzetten tot 2030.

De partners zijn Ampelmann, Boskalis, Deltares, DOT, Eneco, Fugro, GBM Works, IHC, LM Windpower, MARIN, RWE, Seaway7, Shell, Siemens Gamesa, Sif, TNO, TotalEnergies, TU Delft, Van Oord en Vattenfall. Zij blijven samenwerken om de kosten van offshore wind te verlagen en de waarde van windenergie in het energiesysteem en het ecosysteem te vergroten.

Bijna de gehele waardeketen van offshore wind is binnen GROW vertegenwoordigd. Door samen te werken en kennis te delen in dit langdurige en toegewijde RD&D-partnerschap ligt de kracht van GROW in zijn vermogen om gerichte, sequentiële en complementaire RD&D-activiteiten uit te voeren. Door gebruik te maken van synergieën tussen projecten kunnen innovaties sneller en efficiënter worden gecommercialiseerd.

19 projecten gestart

In de afgelopen jaren startte GROW 19 projecten met een waarde van ongeveer 60 miljoen euro. De projecten variëren van het verhogen van de opbrengst van een windpark tot het verbeteren van de installatiepraktijken en technologieën voor de funderingen van zeer grote windturbines. GROW creëert de zichtbaarheid van deze projecten en de betrokken partners door het innovatieve vermogen van de Nederlandse offshore windsector te laten zien. GROW vertegenwoordigt ook de belangen van zijn partners met betrekking tot innovatiebeleid en -maatregelen in offshore wind en stimuleert samenwerking met kleine en middelgrote ondernemingen en het hoger onderwijs.

De snelle ontwikkelingen in de toepassing van offshore wind vereisen verdere innovaties voor systeemintegratie, meervoudig gebruik, ecologie, drijvende windtechnologie enzovoort. Daarnaast wil GROW een samenwerkingskader introduceren of intensiveren voor toegang tot gegevens die nodig zijn voor innovatie; en de mogelijkheden verkennen om on- en offshore demonstratie- en testlocaties te ontwikkelen. Bron: GROW

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.