Hollandse Kust (zuid) Beta platform gereed voor transport

| 13 februari 2022
Hollandse Kust (zuid) Beta platform gereed voor transport

Bron: TenneT

Eind deze week is het platform voor het offshore transformatorstation Hollandse Kust (zuid) Beta in Dubai succesvol op een transportschip van Mammoet geplaatst. Hiermee is een nieuwe mijlpaal bereikt voor TenneT’s Net op zee Hollandse Kust (zuid).

Het Beta platform vertrekt begin volgende week naar Nederland waar het in het 1,5 GW offshore windpark Hollandse Kust Zuid (HKZ) wordt geplaatst, op zo’n 22 kilometer voor de kust van Den Haag.

Het platform, ook wel topside genoemd, werd gebouwd op de werf van Drydocks World in Dubai. De jacket-fundatie waarop het platform straks wordt geïnstalleerd werd reeds in juni 2021 geplaatst. Onlangs werd de fundatie door een op geraakte schip geraakt. Te zien is dat er deuken zijn ontstaan aan het jacket en dat het kabeldek (bordes) is beschadigd bij één hoek, meldde TenneT afgelopen week. TenneT gaat nu ter plaatse onder water en boven water inspecteren wat de schade aan het jacket is.

Drydocks was ook verantwoordelijk voor de bouw van het platform voor de HKZ Alpha station. Dit platform verliet eind vorig jaar de werf in Dubai en is succesvol op de jacket fundatie geplaatst.

Net op Zee Hollandse Kust (zuid)

Het HKZ Beta station maakt samen met het HKZ Alpha station deel uit van de Net op Zee Hollandse Kust (zuid). Dit is de offshore verbinding voor het 1,5 GW HKZ offshore windpark van Vattenfall, Allianz en BASF met 140 Siemens Gamesa 11 MW, SG 11.0-200 DD turbines. De stations zijn elk via twee onderzeese 220 kV-kabels verbonden met het vasteland waar ze worden aangesloten op de hoogspanningsverbinding Randstad 380 kV Zuidring. Het windpark moet in 2023 gereed zijn.

TenneT, als netbeheerder verantwoordelijk voor de offshore verbinding, had Petrofac het EPCI contract gegund voor beide 700 MW transformatorstations. Petrofac heeft de bouw van de jacket fundatie uitbesteed aan Eversendai Offshore in ras Al Khaimah, in de Verenigde Arabische Emiraten en de bouw van de platforms aan Drydocks World.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.