Kerncentrales overbodig

| 13 maart 2006

Dit is de eerste en laatste keer dat we hier wat melden over kernenergie. Zoals de Stichting Natuur en Milieu het kernachtig samenvatte: gewoon ouderwets. We hebben geen zin om er de komende tien jaar mee bezig te zijn en steken onze energie in de wind. 

Toch moet even gezegd zijn dat alleen al met windenergie, en dus nog afgezien van alle andere moderne alternatieven, een nieuwe kerncentrale met gemak overbodig gemaakt kan worden.
Een klein rekensommetje. Stel in het gunstigste geval dat het gaat lukken om al in 2015 een nieuwe kerncentrale van 1.000 MW in gebruik te nemen.

Die zal bij een geschatte beschikbaarheid van 90% zo’n 8 miljard kWh per jaar leveren (1.000.000 * 8766 *0,9). Dat is 8% van de huidige stroombehoefte. Een grote windturbine van 5 MW, rotordiameter 126 meter, ashoogte 100 meter (de REpower 5M, nu verkrijgbaar), levert op een gemiddelde windlocatie in de windrijke helft van Nederland ongeveer 20 miljoen kWh per jaar.

Daar hebben we er dus 400 (2.000 MW) van nodig om evenveel als de kerncentrale te produceren.

Als we er vanaf volgend jaar gemiddeld 1 per week bouwen, staan die 400 er in september 2013. Dat moet geen probleem zijn en daar hebben we de Noordzee nog helemaal niet voor nodig. De afgelopen vijf jaar werden er gemiddeld 2,4 nieuwe windturbines per week gebouwd. In de komende 10 jaar zullen de turbines nog aanzienlijk groter worden zodat het benodigde aantal nog geringer zal zijn.

Ruimte is er zat. Alleen al op de tweede Maasvlakte, bij de Eemshaven en bij Borssele kunnen we er met gemak een paar honderd kwijt. Een blokopstelling met 400 turbines (20 bij 20) van elk 5 MW vergt slechts een oppervlakte van ca. 12 bij 12 kilometer. Zie het blok op het kaartje in Groningen.

Tussen de molens kan het graan blijven groeien en we hopen maar dat het onnodig is te zeggen dat dit windalternatief natuurlijk ook veel goedkoper is. Het groene vierkant is de benodigde ruimte voor 2.000 MW windvermogen, goed voor 8% van de Nederlandse stroombehoefte.

Category: Cijfers - Prognoses - Potentie

Reacties zijn gesloten.