Laatste Hollandse Kust Zuid windturbine staat

| 13 juni 2023

De laatste windturbine is geplaatst in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid. De komende maanden zal de binnenkant van de turbines verder worden afgebouwd en worden ze getest.

Laatste windturbine geïnstalleerd ©Vattenfall_Matthias Ibeler

Hiermee staan alle 139 windturbines in het windparkgebied dat gelegen is op ongeveer 18 kilometer van de kust tussen Den Haag en Zandvoort. Het windpark is een project van Vattenfall en BASF.

Projectdirecteur Ian Bremner: “We zijn enorm trots op het bereiken van deze mijlpaal. De installatie van de laatste turbine is een belangrijk moment voor het project. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze partners en alle leveranciers en aannemers die ons hebben geholpen om hier te komen. Hollandse Kust Zuid is het eerste subsidievrije offshore windpark ter wereld en we kijken ernaar uit om dit project op te leveren.”

“Vandaag vieren we de laatste installatie van ons grootste offshore-project ooit. De gondels werden vervaardigd in onze fabriek in Cuxhaven (Duitsland) en de bladen kwamen uit Aalborg (Denemarken). Dit project onderstreept eens te meer hoe de windindustrie Europa energiezekerheid kan bieden door middel van eigen, schone en concurrerende bronnen”, zegt David Molenaar, Siemens Gamesa’s Managing Director in Nederland.

Siemens Gamesa werd voor het transport en de installatie van alle 139 offshore windturbines ondersteund door windinstallatieschip Wind Osprey van Cadeler.

“Toen we dit project planden, was het de eerste keer ooit dat de Siemens Gamesa 11MW-turbines op commerciële schaal zouden worden geïnstalleerd. Dit vereiste vakkundig engineeringswerk en een goede samenwerking met onze partners bij Siemens Gamesa en Vattenfall. We zijn er trots op dat we een cruciale rol hebben gespeeld in de realisatie van dit indrukwekkende en recordbrekende windparkproject dat zal bijdragen aan de groene transitie”, zegt Jacob Heinricy Jensen, Chief Operations Officer bij Cadeler.

De crew op het helideck om de installatie van de laatste turbine te vieren, Vattenfall/Matthias Ibeler

139 turbines

Het totaal aantal turbines komt daarmee op 139, een minder dan de 140 die oorspronkelijk waren gepland. Afgelopen jaar raakte een van de fundaties beschadigd na een aanvaring met vrachtschip Julietta D dat tijdens een storm stuurloos door het windpark dreef. De fundatie raakte daarbij zo beschadigd dat het niet verantwoord wordt geacht er een volledige turbine op te zetten. In overleg met de partners, aannemers en de autoriteiten is besloten om de fundatie niet te vervangen en in 2024 te verwijderen. Er zijn nog geen concrete plannen voor de ruimte die nu vrijkomt.

Hollandse Kust Zuid wordt later dit jaar officieel in gebruik genomen.

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.