Masdar consortium verzekert grond in Eqypte voor ontwikkeling van 10 GW onshore windpark

| 13 juni 2023

Een consortium onder de leiding van Masdar heeft kort geleden een overeenkomst getekend met de net opgerichte Egyptische New and Renewable Energy Authority om land te reserveren met de bestemming windenergie voor de realisatie van een onshore windpark met een vermogen van 10 GW.

©Masdar

Er zijn geen mededelingen gedaan over het gebied waar het mega – windpark geplaatst zal worden. Masdar – ook bekend onder de naam Abu Dhabi Future Energy Company – is een door de VAE (Verenigde Arabische Emiraten) beheerd bedrijf voor de ontwikkeling en exploitatie van duurzame energie. Partners in het consortium zijn o.a. Infinity Power, de joint venture van Masdar en de Egyptische Infinity Groep, en het Egyptische constructiebedrijf Hassan Allam Utilities.

Masdar verwacht dat met het windparkproject de volgende resultaten bereikt kunnen worden:

1. Productie van 47 790 GWh windstroom per jaar (4 779 vollasturen/jaar).

2. Reductie van ±9% van de Egyptische CO2 uitstoot, dit komt overeen met een
vermindering van 23,8 milioen ton CO2 per jaar.

3. Belangrijke bijdrage voor het halen van het strategische Egyptische doel om in 2030 een aandeel van 42% duurzame energie te realiseren.

4. Besparing van 5 miljard $ kosten per jaar voor aardgas.

In maart j.l. werd Masdar de grootste exploitant van duurzame energie in Afrika na de overname van Lekela Power door Infinity Power. Lekela Power is een ontwikkelaar en exploitant van duurzame energie in diverse Afrikaanse landen. Al in januari 2023 had Masdar overeenkomsten getekend voor duurzame energieprojecten in Angola, Uganda en Zambia met een totaal vermogen van rond de 5 GW.

Tijdens de United Nations Climate Change Conference in november 2022 in Sharm El-Sheikh (COP27) tekende het consortium al een Memorandum of Understanding (MoU) met Egyptische overheidsorganisaties voor de ontwikkeling van productiefaciliteiten voor groene waterstof met een vermogen van 4 GW in 2030 voor een output van 480 000 ton waterstof/jaar.

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.