Noors hooggerechtshof verklaart vergunningen twee operationele windparken ongeldig

| 13 oktober 2021
Noorse hooggerechtshof verklaart vergunningen twee operationele windparken ongeldig

Windpark Roan © Statkraft

Het hooggerechtshof in Noorwegen heeft maandag in een uitspraak besloten dat twee onshore windparken in Noorwegen moeten sluiten. De windparken, gelegen in traditionele rendierhouderijgebieden te Fosen in Midden Noorwegen, zouden de rechten van de inheemse Sami-bevolking schenden.

De uitspraak van het hooggerechtshof heeft betrekking op de twee windparken Storheia (288 MW) en Roan (255,6 MW) met in totaal 151 windturbines. Storheia is met 80 Vestas V117-3.6 turbines en 288 MW vermogen het grootste onshore windpark in Noorwegen. Het windpark is in 2019 in bedrijf gesteld.

De windparken maken onderdeel uit van het ongeveer 1.000 MW Fosen Vind-project. Dit project bestaat uit 6 windparken op het schiereiland Fosen en de eilanden Hitra en Snillfjord in het noorden en westen van Trondheim en is een samenwerkingsverband tussen Statkraft, Nordic Wind Power DA en TrønderEnergi. Het project had een investering geraamd op ongeveer 11 miljard Noorse kronen. Statkraft was verantwoordelijk voor de bouw van de parken. Windpark Roan is in februari 2021 opgesplitst in een apart bedrijf, Roan Vind DA (Nordic Wind Power, TrønderEnergi en Stadtwerke Munchen).

In strijd met inheemse rechten

De Storheia en Roan windparken zijn gebouwd op de traditionele rendierweiden in Midden-Noorwegen. Volgens de daar woonachtige Sami-bevolking zijn de projecten in strijd met hun inheemse rechten. Zij zien de windturbines als een bedreiging voor hun levensomstandigheden en hun weidegronden. Het hooggerechtshof gaf hun hierin gelijk en stelde vast dat het besluit tot verlening van een vergunning en onteigeningsvergunning uit 2013 ongeldig is.

De uitspraak betekent dat de parken, die nauwelijks meer dan twee jaar oud zijn, nooit een vergunning hadden mogen krijgen, volgens Eirik Bronner, advocaat van een van de eisers. Zonder vergunning moet de productie worden stopgezet en moeten de turbines worden ontmanteld, zei hij.

De zaak bevat ook uitgangspunten voor het meten van compensatie voor de twee Zuid-Samische rendierhouderijgroepen die op Fosen de rendierhouderij beoefenen.

Statkraft AS komt door deze beslissing in onzekerheid over de toekomst van een zijn grootste onshore windenergie installaties.

“Het is een volledig nieuwe situatie voor ons,” zei Torbjorn Steen, een woordvoerder van Statkraft en het Fosen-windproject. “Er zijn geen onmiddellijke gevolgen van dit totdat we de beoordeling van het ministerie krijgen.”

De algemeen directeur van Fosen Vind, Tom Kristian Larsen, spreekt over het vonnis als volgt: “Dit vonnis komt uiteraard als een verrassing voor ons. De Noorse autoriteiten hebben ons een definitieve vergunning gegeven na een lang en grondig vergunningsproces waarbij alle betrokken partijen werden geraadpleegd en waarbij de relatie met de rendierhouderij in het aanvraagproces bijzonder werd benadrukt.”

Het vonnis wordt nu doorgegeven aan het ministerie van Aardolie en Energie. Het ministerie zal zich nu over de uitspraak buigen alvorens een gedragslijn te bepalen, zei een woordvoerder, zonder te zeggen wanneer een dergelijke beslissing kan worden verwacht. Voorlopig zullen de turbines in Storheia en Roan blijven draaien totdat het vonnis beoordeeld is. Bron: Fosen Vind

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.