Offshore Windpark OranjeWind wordt gebouwd vanuit Eemshaven

| 13 december 2024

RWE en TotalEnergies, eigenaren van het OranjeWind Offshore Windpark, hebben de Eemshaven geselecteerd als uitvalsbasis voor turbine-assemblage en constructiewerkzaamheden. Hiertoe heeft de OranjeWind joint venture een overeenkomst getekend met Buss Terminal Eemshaven.

© RWE

De bouwactiviteiten op zee zullen begin 2026 van start gaan. Buss Terminal Eemshaven zal het lossen, de opslag, de overslag en de voormontage van belangrijke onderdelen van de turbines en de inter-array bekabeling voor het OranjeWind windpark faciliteren. De monopile funderingen worden rechtstreeks van Sif’s productiefaciliteit in de haven van Rotterdam naar de offshore installatielocatie getransporteerd. De installatie van de turbine op de OranjeWind offshore-locatie, op ongeveer 278 km van de Eemshaven, begint volgens de planning begin 2027 en de ingebruikname zal naar verwachting eind 2027 volledig zijn afgerond.

RWE gebruikt momenteel de Buss terminal in de Eemshaven voor de verwerking van funderingen voor zijn Deense offshore windproject Thor, terwijl er voorbereidingen worden getroffen om de bouw van zijn Duitse offshore windproject Nordseecluster A te ondersteunen. De overeenkomst voor het OranjeWind-project houdt in dat een rangeerterrein van in totaal 35-40 hectare (het equivalent van ongeveer 55 voetbalvelden) zal worden gebruikt om de projecten OranjeWind en Nordseecluster B tegelijkertijd te huisvesten.

Met een verwachte jaarlijkse productie van ongeveer 3 terawattuur zal OranjeWind genoeg groene elektriciteit produceren om meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

Toeleveringsketen OranjeWind veiliggesteld

Turbinefabrikant Vestas zal 53 van hun 15-megawatt (MW) turbines leveren aan OranjeWind, terwijl Sif monopiles en secundaire stalen componenten zal produceren. Jan De Nul Group is gecontracteerd voor diverse transport- en installatiewerkzaamheden voor funderingen en turbines. TKF zal de inter-array kabels produceren en leveren, waarbij DEME het transport en de installatie van deze kabels zal verzorgen. DEME is ook gecontracteerd om de secundaire stalen componenten voor de funderingen te installeren.

Netbeheerder TenneT zal de netaansluiting op zee faciliteren door de inter-array kabels te verbinden met haar offshore onderstation, van waaruit de exportkabels naar het hoogspanningsstation op land in Wijk aan Zee zullen lopen. Na voltooiing zal Vestas de windturbines vijf jaar lang onderhouden op basis van een serviceovereenkomst, gevolgd door een operationele ondersteuningsovereenkomst voor de lange termijn. Bron: RWE

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.