Onderstel platform Hollandse Kust (noord) staat

| 13 november 2021
Onderstel platform Hollandse Kust (noord) staat

Bron: TenneT

Het onderstel (jacket) voor het platform Hollandse Kust (noord) van TenneT is op 12 november succesvol voor de Noord-Hollandse kust geïnstalleerd. Volgend jaar mei wordt de kant en klare bovenbouw met daarin de transformatoren geplaatst. 

Het onderstel werd vervoerd vanuit de haven van Vlissingen en arriveerde 20 uur later op zijn eindbestemming, ruim 18 kilometer voor de kust van Egmond. De 2.100 ton wegende staalconstructie, gebouwd door Heerema Fabrication Group, is door het heavy-lift schip Gulliver op de zeebodem geplaatst. Bij regulier onderhoud heeft de constructie een levensduur van minimaal 40 jaar.

Begin volgend jaar worden, vooruitlopend op de plaatsing van de bovenbouw (topside), de elektriciteitskabels geïnstalleerd die vanaf het offshore platform op het strand van Heemskerk/Wijk aan Zee aan land komen. Deze kabels worden achter de duinen gekoppeld aan landkabels naar het nieuwe transformatiestation bij Wijk aan Zee. Vanuit daar wordt de opgewekte elektriciteit getransporteerd naar het hoogspanningsstation langs de snelweg A9 bij Beverwijk. Zo komt het stroom bij het landelijke net terecht. Vanaf 2023 is de constructie gereed.

Offshore windpark Hollandse kust Noord

CrossWind, een consortium van Shell en Eneco, heeft de rechten verworven om in juli 2020 het offshore windpark Hollandse Kust Noord met een vermogen van 759 MW te ontwikkelen. Het windpark heeft een oppervlakte van 125 km2 (incl. veiligheids – en onderhoudszones) met waterdieptes tussen 15 en 28 meter en zal 69 windturbines van het type SG 11.0-200 DD 11 MW van Siemens Gamesa omvatten. Verwacht wordt een opbrengst van 3,3 TWh/j (3.3 miljard kWh/j). Dit komt overeen met het stroomverbruik van 1 miljoen Nederlandse huishoudens. Bron: TenneT

Tags: , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Offshore Windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.