Ørsted en TotalEnergies voegen zich toe aan de race om Hollandse Kust West kavels

| 13 mei 2022

Bron: Ørsted

Op 12 mei sloot de inschrijving van de aanbesteding voor de Hollandse Kust West kavels VI en VII. Vandaag maakten Ørsted en TotalEnergies bekend dat ook zij samen meedoen.

Beide bedrijven doen voorstellen om een netto-positieve impact voor biodiversiteit en het Nederlandse energiesysteem te realiseren. Ørsted en TotalEnergies werken in deze aanbestedingen samen met grote, ervaren en innovatieve bedrijven en organisaties, zowel internationaal als nationaal.

Ørsted heeft al ervaring met de bouw van een offshore windpark in Nederland. Dit windpark, gelegen op 23 km uit de kust van Zeeland, was eind 2020 volledig operationeel en heeft een totaal opgesteld vermogen van 752 MW.

Rasmus Errboe, Head of Region Continental Europe bij Ørsted, zegt: “We zijn erg blij met onze samenwerking met TotalEnergies bij deze Nederlandse aanbestedingen. Met onze gezamenlijke biedingen willen we ervoor zorgen dat Nederland de uitbouw van wind op zee richting 2030 en daarna kan versnellen, op een state-of-the-art milieuvriendelijke manier en als onderdeel van een geïntegreerd energiesysteem. Ørsted kijkt ernaar uit om een belangrijke bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland, samen met TotalEnergies.”

TotalEnergies zet zijn bewezen expertise in offshore-activiteiten en zijn positie als geïntegreerd energiebedrijf in Nederland in. Dat doet het met een ambitieus investeringsprogramma voor groene energie en waterstofproductie, dat CO2-uitstoot vermindert en zorgt voor stabiliteit voor het elektriciteitsnet.

Olivier Terneaud, VP Offshore Wind bij TotalEnergies, zegt: “De energietransitie brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zowel wat betreft de impact op het milieu als de integratie van groene energie in het elektriciteitssysteem. Juist om deze uitdagingen aan te gaan, nemen we deel aan deze aanbestedingen, samen met Ørsted, en in lijn met onze ambitie om de energietransitie in Nederland te ondersteunen. Daarbij putten we uit meer dan een halve eeuw Nederlandse offshore operationele ervaring en zijn we een betrouwbare en geïntegreerde energiepartner. Als wereldwijd multi-energiebedrijf dat duurzame ontwikkeling centraal stelt in zijn strategie, realiseren we graag deze innovatieve projecten.”

Zeeland is het grootste waterstofcluster van Nederland. Met 600 MW elektrolysecapaciteit wordt in 2027 het grootste groene waterstofcluster ter wereld mogelijk gemaakt, aangedreven door windpark Hollandse Kust West. Aangevuld met onder meer elektrisch vervoer, opslag en directe elektrificatie van de industrie kan maximale systeemintegratie bereikt worden.

In het bod zijn nieuwe maatregelen, een ongeëvenaard monitoringsprogramma en een sterke samenwerking met kennisinstituten, universiteiten en milieuorganisaties opgenomen. Hierdoor kan de juiste kennis worden opgebouwd en kunnen nieuwe technologieën worden uitgerold die nodig zijn om windparken vanaf nu de natuur te laten versterken.

De winnaars van de aanbestedingen worden naar verwachting in de herfst bekendgemaakt door de Nederlandse overheid. Er is veel belangstelling getoond voor de kavels. Ørsted en TotalEnergies nemen het op tegen partnerschappen van Shell en Eneco, bp, SSE Renewables en Brookfield en Vattenfall en BASF.

Tags: , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.