Plan gelanceerd voor ontwikkeling van grootschalig geïntegreerd duurzaam energiesysteem op Åland

| 13 november 2023

Een consortium van Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), via Copenhagen Energy Islands, Lhyfe en Flexens heeft het initiatief genomen om een projectplan op te zetten voor een grootschalig geïntegreerd duurzaam energiesysteem op de Ålandeilanden voor de zuidwestkust van Finland.

De ambitie van het project met de naam Åland Energy Island, is om grootschalige waterstofproductie op Åland te ontwikkelen, geïntegreerd met gigawatts aan windenergie opgewekt in de wateren van Åland, voor gebruik op Åland en in de bredere Europese regio.

CIP is een wereldwijd investeringsmaatschappij voor infrastructuur projecten, duurzame energie, groen waterstof en energie eilanden.

Lhyfe beschikt over toonaangevende expertise en capaciteiten op het gebied van de ontwikkeling, het ontwerp en de exploitatie van onshore en offshore waterstofinstallaties in Europa. Één offshore installatie met de naam Sealhyfe die wordt aangedreven door een drijvende windturbine is al operationeel op ongeveer 20 km uit de Franse Atlantische kust van de plaats Le Croisic (± op de hoogte van Nantes). Zeven installaties in Zweden, Frankrijk en Duitsland zijn in de bouwfase.

Flexens is een regionale ontwikkelaar van waterstof projecten uit Åland die kennis in kan brengen voor de ontwikkeling van de lokale infrastructuur. Flexens is opgericht rond het test- en demonstratieproject “Smart Energy Åland” en heeft in dat proces een diepgaand begrip ontwikkeld van zowel de samenleving als het energiesysteem van Åland.

Met Flexens als partner is het consortium goed gepositioneerd om een project te ontwikkelen dat rekening houdt met en integreert met de lokale behoeften van Åland. Het project zal in overeenstemming met het Sunnanvind-project van de Åland’se overheid sociaal en economisch van grote waarde voor de Åland eilanden zijn. Het Åland Energy Island Project zal Åland’s ambities ondersteunen voor een volledig duurzame energievoorziening zonder nadelige gevolgen voor de natuur op land en in de zee. Bron: Flexens

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.