Rosetti Marino mag proefinstallatie voor groene waterstof productie en opslag in Hollandse Kust Noord OWP bouwen

| 13 juli 2023

CrossWind, een joint venture tussen Shell en Eneco, heeft Rosetti Marino SpA een EPCIC-contract gegund voor de bouw en demonstratie van een offshore proefinstallatie voor de productie en opslag van groene waterstof die in het offshore windpark Hollandse Kust Noord van CrossWind zal worden geplaatst.

De zogenaamde Baseload Power Hub is een wereldprimeur. Het zal overtollige windenergie omzetten in groene waterstof door middel van een elektrolyser en opslaan als groene waterstof, die vervolgens weer kan worden omgezet in elektriciteit wanneer dat nodig is via een brandstofcel. De Hub zal worden geïnstalleerd op een extra monopile binnen de contouren van het windpark Hollandse Kust Noord.

De werkzaamheden voor Rosetti Marino omvatten detailengineering van de Baseload Power Hub, inkoop van materiaal en apparatuur, bouwwerkzaamheden, transport en installatie op zee, inbedrijfstelling en opstarten van het platform (EPCIC).

Oscar Guerra, CEO van het in Ravenna gevestigde bedrijf in Italië, zei: “We zijn er trots op dat een gewaardeerde klant als CrossWind Rosetti Marino heeft gekozen voor de realisatie van dit buitengewone project. Het is het eerste platform in zijn soort ter wereld en het eerste dat offshore groene waterstof zal produceren voor de opslag van duurzame energie. Rosetti Marino hoopt dat oplossingen als deze een belangrijk vervolg zullen hebben en markeert een volgende belangrijke stap in de diversificatie ten gunste van hernieuwbare energie en de circulaire economie.”

Maria Kalogera, Innovations Manager bij CrossWind: “Dit is een geweldige mijlpaal voor beide bedrijven. Door het probleem van de intermitterende opwekking van hernieuwbare energie aan te pakken, zorgen we voor een revolutie in de manier waarop hernieuwbare energiebronnen kunnen bijdragen aan een schonere en betrouwbaardere energietoekomst.” Afbeelding: CrossWind

Tags: , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.