RWE en EDF winnaars subsidievrije offshore windveiling in Duitsland

| 13 september 2021

Offshore windHet Bundesnetzagentur, de Duitse toezichthouder, heeft afgelopen vrijdag de winnaars bekendgemaakt van de veiling voor drie offshore windlocaties met een gecombineerd vermogen van 958 MW. RWE en EDF wonnen de veiling met subsidie-vrije biedingen. De offshore windparken zullen naar verwachting in 2026 in bedrijf worden genomen.

De veiling sloot op 1 september 2021. Twee van de locaties, N-3.7 en N-3.8, bevinden zich in de Noordzee en de derde, O-1.3, bevindt zich in de Oostzee.

RWE Renewables Offshore Development Two GmbH was de winnende bieder voor N-3.7, met een capaciteit van 225 MW. EDF Offshore Nordsee 3.8 GmbH was de winnende inschrijver voor N-3.8, dat een vermogen heeft van 433 MW. RWE Renewables Offshore Development One GmbH was de winnende inschrijver voor O-1.3, dat een vermogen heeft van 300 MW. De gunningswaarde voor alle drie de locaties bedraagt 0 ct/kWh.

Subrogatierechten voor N-3.8 en O-1.3

Voor de locaties N-3.8 en O-1.3 zijn verschillende biedingen met een waarde van 0 ct/kWh ingediend. Daarom heeft de Bundesnetzagentur, zoals bij wet bepaald, geloot om te beslissen welke bieder zou worden geselecteerd.

De locaties N-3.8 en O-1.3 zijn beide onderworpen aan een subrogatierecht van de projectontwikkelaars die daar oorspronkelijk offshore windparken hadden gepland. Deze ontwikkelaars hebben het recht om in de gunning te subrogeren. Nordsee Two GmbH heeft het subrogatierecht voor N-3.8, terwijl Windanker GmbH het recht heeft voor O-1.3. Zij hebben tot 2 november 2021 de tijd om hun rechten uit te oefenen.

Veilingen volgens het ‘centrale model’

De gunningen omvatten het recht op netaansluiting – gefinancierd door de elektriciteitsverbruikers via de netwerktarieven – en de mogelijkheid om de offshore windparken gedurende 25 jaar te exploiteren. De succesvolle bieders krijgen ook het recht om bij het federaal maritiem en hydrografisch agentschap (BSH) een bouwvergunning aan te vragen voor de bouw van een offshore windpark op de locatie. De offshore windparken zullen naar verwachting in 2026 in bedrijf worden genomen.

Het BSH heeft eerder op verzoek van de Bundesnetzagentur een gedetailleerd eerste onderzoek van de drie locaties verricht en geconcludeerd dat zij geschikt waren om er offshore windparken met de geveilde capaciteit te laten bouwen. Het onderzoek van het BSH had betrekking op het mariene milieu, de bouwgrond en de wind- en oceanografische omstandigheden van de drie locaties. De kosten van de eerste onderzoeken voor elke locatie zullen worden doorberekend aan de succesvolle bieders. Bron: Bundesnetzagentur

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.