RWE verzekert scheepscapaciteit voor offshore wind door langetermijnsamenwerking met Jan de Nul

| 13 juni 2023

RWE heeft een overeenkomst gesloten met Jan De Nul Group om het langetermijngebruik van twee high-end installatieschepen voor de toekomstige bouw van offshore windfundaties en -turbines veilig te stellen.

© Jan de Nul

Door deze contracten verzekert RWE zich van scheepscapaciteit en diensten in een krappe markt. Het partnerschap omvat de exclusieve langetermijnovereenkomst voor de twee zeer speciale offshore installatieschepen ‘Les Alizés’ en ‘Voltaire’. Beide kunnen worden gebruikt voor RWE’s huidige en toekomstige offshore constructieprojecten en, indien nodig, voor onderhoudsprojecten van de bestaande offshore windparken.

Les Alizés

‘Les Alizés’ is voor meer dan vijf jaar gehuurd en is een speciaal gebouwd schip voor het transporteren, hijsen en installeren van windturbinefunderingen. Met het vermogen om tot 5.000 ton te hijsen en een laadvermogen van 61.000 ton is het schip klaar voor de toekomst, omdat het de grootte en het ontwerp van toekomstige funderingen voor de volgende generatie windturbines aankan. RWE is van plan om dit schip voor het eerst in te zetten bij zijn Deense offshore-project Thor. De funderingswerkzaamheden voor dit windmolenpark van 1.000 megawatt zullen in 2025 plaatsvinden.

Voltaire

‘Voltaire’ is ’s werelds grootste hefeilandinstallatievaartuig (jack-up) met een kraanvermogen van 3.200 ton en ongeveer 130 meter lange poten. Haar innovatieve ontwerp maakt het schip uitermate geschikt voor de installatie van de volgende generatie windparken in diepe wateren. Het schip is voor meer dan vier jaar verhuurd aan RWE, vanaf 2027. Afhankelijk van de definitieve investeringsbeslissing voor het project, is RWE van plan om dit schip als eerst te gebruiken voor de installatie van de turbines van haar windpark Hollandse Kust West VII voor de Nederlandse kust.

De samenwerkingsovereenkomst wordt aangevuld door een serviceovereenkomst waarmee Jan De Nul Group zowel in-house als marktoplossingen en -diensten zal leveren om installaties voor offshore windprojecten van RWE te ondersteunen en uit te voeren.

Voortzetting samenwerking

Met deze raamovereenkomst zetten de twee bedrijven hun samenwerking voort. In 2021 en 2022 leverde Jan De Nul Group installatiediensten ter ondersteuning van de bouw van RWE’s offshore windpark Kaskasi voor de Duitse kust. Meer recent kreeg Jan De Nul Group de opdracht voor de installatie van de export- en inter-arraykabels op RWE’s Thor offshore windpark. Bron: RWE

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.