Siemens Gamesa en Vestas onderzoeken standaardisatie in transportuitrusting voor windturbinetorens

| 13 december 2023

Siemens Gamesa en Vestas – met Energy Cluster Denmark als facilitator – hebben een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend om de standaardisatie in de windindustrie te vergroten. In eerste instantie zullen de partijen de transportuitrusting voor de toren standaardiseren.

Bron: Energy Cluster Denmark

Siemens Gamesa en Vestas bundelen hun inspanning om de zware logistieke processen en waardeketens die kenmerkend zijn voor de offshore windindustrie te optimaliseren en te industrialiseren.

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst omvat een reeks projecten die betrekking hebben op apparatuur voor en de opslag van enorme componenten die door windturbinefabrikanten worden geproduceerd. Het eerste project gaat over de zogenaamde bevestiging op zee (sea fastening) – het bevestigen van torens, bladen en gondels op installatieschepen.

Wanneer een windturbinetoren momenteel wordt verscheept voor installatie op zee, last de fabrikant een frame/kist op het installatieschip waaraan de toren vervolgens wordt vastgeklemd. Dit proces is kostbaar in termen van tonnen ijzer en arbeid op de kade. Zodra de installatie offshore is voltooid, wordt alle apparatuur van het schip gehaald, wat weer kostbaar is in termen van uren, geld en de duurzame transitie. Bovendien is de apparatuur veelal uniek voor elke fabrikant.

Volgens Jesper Møller, Chief Engineer, Offshore Execution bij Siemens Gamesa Renewable Energy, zullen bovendien in 2027 naar verhouding te weinig installatieschepen beschikbaar zijn ten opzichte van de vele offshore windparkprojecten die in de planning liggen. Dit levert problemen op voor de groene transitie, voor zowel de windturbinefabrikanten als hun hele waarde- en toeleveringsketen. Door de samenwerking hopen de beide partijen de kostenintensieve apparatuur die elk  levert te optimaliseren. “Door standaardisatie kunnen we simpelweg meer turbineonderdelen sneller leveren”, zegt Jesper Møller.

Gemeenschappelijke industrienormen

Volgens Morten Baungaard Nielsen, Lead Project Manager, Global Supply Chain, Global Transport Readiness bij Vestas is standaardisatie is een natuurlijke stap in de ontwikkeling van elke industrie en de toeleveringsketens voor de windindustrie vormt hierop geen uitzondering. Door gemeenschappelijke standaarden te ontwikkelen kunnen fabrikanten meer van hun kosten overhevelen naar de waardeketen. Hierdoor besparen zij geld en stimuleren ze de activiteiten van hun onderaannemers. Uiteindelijk komt dit ook ten goede aan de productie van groene stroom, aldus Morten Baungaard Nielsen.

De bedrijven zijn nu op zoek naar samenwerkingen met iedereen die hen wil helpen om de dingen slimmer aan te pakken – ook met hun concurrenten.

Innovatieve krachten

Vestas, Siemens Gamesa en verschillende onderaannemers hebben onlangs ook samengewerkt aan een gemeenschappelijk ontwerp voor hefapparatuur en torenvoeten – een proces dat wordt ondersteund door Energy Cluster Denmark, dat opnieuw is uitgekozen om als facilitator op te treden in een brede samenwerking. Bron: Energy Cluster Denmark

 

 

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.