TenneT start pilot met nieuwe tunnelboormethode voor langere ondergrondse kabeltracédelen

| 13 januari 2022
TenneT start pilot met nieuwe tunnelboormethode voor langere ondergrondse kabeltracédelen

Bron: TenneT

TenneT is samen met aannemer NRG en onderaannemers Denys en Kouwenberg Infra in Oirschot een pilot gestart met een nieuwe tunnelboormethode (E-Power Pipe) om een elektriciteitskabel over 2 kilometer in de grond te boren. Het is de eerste keer dat deze boormethode over deze afstand wordt toegepast.

Dit meldt de netbeheerder op haar LinkedIn-pagina. TenneT verwacht over ongeveer twee weken te weten of de pilot succesvol is uitgevoerd.

De tunnelboormethode is ontwikkeld door Herrenknecht AG. De methode moet leiden tot minder overlast voor de omgeving, een kortere reparatietijd in geval van eventuele storingen of onderhoud en een hogere leveringszekerheid en lagere onderhoudskosten.

Min mogelijk impact op omgeving

In Duitsland en Nederland moet TenneT de komende 10 jaar minimaal 3000 kilometer (ondergrondse) kabel aanleggen. Deze werkzaamheden wil de netbeheerder uitvoeren met zo min mogelijk impact op de omgeving: stad, mens én (kwetsbare) natuur.

Bas Swinkels, Innovation Manager TenneT: “We hebben de markt uitgedaagd met oplossingen te komen voor het aanleggen van langere tracédelen met een ondergrondse kabel, waarbij we uitgangspunten hanteren als minder overlast voor mens en omgeving en tegen acceptabele kosten.

Het in hoog tempo ondergronds brengen van bestaande en nieuwe verbindingen met deze nieuwe methode kan een goede oplossing zijn. Als deze pilot bij Oirschot helemaal succesvol blijkt, dan heeft deze techniek veel potentie voor de toekomst.” Bron: TenneT

Tags: , , , , , ,

Category: Electriciteit, Windenergie

Reacties zijn gesloten.