Vattenfall bouwt haar grootste Europese hybride energiepark in Goeree-Overflakkee

| 13 augustus 2019

Toekomstbeeld van energiepark Haringvliet Zuid. Foto Vattenfall

Vattenfall gaat bij Haringvliet op Goeree-Overflakkee haar grootste hybride energiepark van Europa bouwen. Het Zweedse energiebedrijf wil met dit unieke project windmolens combineren met zonnepanelen en energieopslag.

In het energiepark komen 124.000 zonnepanelen van totaal 38 MW en daarnaast 6 windturbines tussen Middelharnis en Stad aan het Haringvliet met een verwacht opgesteld vermogen van 22 MW. De batterijen met een vermogen van 12 MWh, afkomstig van BMW, komen te staan bij het zonnepark in 12 zeecontainers.

Margit Deimel, directeur Zon en batterijen: “Als het stevig waait, schijnt er vaak minder zon. En als de zon goed schijnt, waait het meestal minder hard. Een prima combinatie dus. We willen slim omgaan met energie en daarom plaatsen we ook batterijen. De batterijen zijn in eerste instantie bedoeld om het netwerk in balans te kunnen houden. Daarnaast kunnen ze in de toekomst ook dienen als opslag. Als het hard waait of als de zon veel schijnt, slaan we energie op. Wanneer er te weinig wind of zon is, leveren we groene stroom uit onze batterijen. Opwekking, opslag en netaansluiting maken gebruik van dezelfde infrastructuur en kunnen we dankzij synergie-effecten zuiniger exploiteren. Energiepark Haringvliet Zuid is het eerste energiepark van Vattenfall waar we windenergie, zonne-energie en batterijen combineren.”

Met het project gaat een een investeringsbesluit genomen van zo’n 35 miljoen euro voor het zonnepark en de batterijen. Voordat Vatttenfall het zonnepark gaat bouwen, moeten eerst de windmolens staan. Het bedrijf nam voor de windmolens al eerder een besluit. De eerste activiteiten hiervoor zijn al gestart.  Naar verwachting kan in 2020 begonnen worden met het bouwen van het zonnepark en kan het energiepark in september 2020 operationeel zijn. Met de windturbines kan Vattenfall ongeveer 27.000 huishoudens van groene stroom voorzien. Het vermogen van de zonnepanelen is genoeg om in het stroomverbruik van zo’n 12.000 huishoudens te voorzien.

 

 

Tags: , , , , , ,

Category: Groene energie, Onshore windparken, Onshore windparken, Windparken

Reacties zijn gesloten.