Windenergie nog populairste schone energiebron

| 13 juli 2010

Van alle nieuw geïnstalleerde energiebronnen vorig jaar is ruim 37 procent windenergie. In totaal bestond 62 procent, 17 gigawatt, van alle centrales uit hernieuwbare energiebronnen, zo blijkt uit een rapport van de Europese Commissie.

Met het nieuw geïnstalleerd vermogen windenergie staat deze vorm van opwekking inmiddels op de tweede plaats van de hernieuwbare energiebronnen met een aandeel van 4,2 procent. Op de eerste plaats blijft nog steeds waterkracht met een aandeel van 11,6 procent. Biomassa draagt 3,5 procent bij en zonne-energie 0,4 procent. Van de in totaal 3042 terawattuur aan elektriciteit die jaarlijks in de EU wordt verbruikt komt nu 19,9 procent van hernieuwbare bronnen, 608 TWh.

Van het nieuw geïnstalleerd vermogen is windenergie het meest populair met 37,1 procent. Fotovoltaïsche energieopwekking is echter fors in opmars met een aandeel van 21 procent. Dit is vooral te danken aan Duitsland waar het systeem van financiering en het tarief van teruglevering aan het net de forse investering betaalbaar maakt anders dan in Nederland.

Van de ‘oude’ technieken is de gasgestookte centrale absoluut koploper met een aandeel van 24 procent aan nieuwe centrales. Kolen zijn goed voor een aandeel van 8,7 procent, olie voor 2,1 procent, afvalverbranding 1,6 procent terwijl nieuwe kerncentrales tekenden voor 1,6 procent. De commissie verwacht dat als deze groei van hernieuwbare energiebronnen aanhoudt, in 2020 bijna 40 procent van alle elektriciteit in de EU schoon zal zijn.

Category: Wereldwijd, Windenergie

Reacties zijn gesloten.