3 Hollandse Kust Zuid turbines krijgen Siemens Gamesa RecyclableBlades

| 14 juni 2022
3 Hollandse Kust Zuid turbines krijgen Siemens Gamesa RecyclableBlades

Bron: Vattenfall

Vattenfall maakte gisteren bekend dat het 3 van de 140 windturbines in het offshore windapark Hollandse Kust Zuid gaat voorzien van Siemens Gamesa RecyclableBlades.

Vattenfall wil in 2030 alle windturbinebladen van windturbines wil kunnen hergebruiken. Vanwege de hars die met glasvezel en koolstof wordt samengesmolten om de structuur van het blad te maken is het echter moeilijk om het blad te recyclen. De hars lost alleen op door die bloot te stellen aan een combinatie van hoge temperaturen, hoge druk en speciale behandelingen. Dat vraagt veel energie en maakt het dus kostbaar. Daarnaast neemt de kwaliteit van de verschillende materialen af door die extreme omstandigheden.

RecyclableBlades

De RecyclableBlades van Siemens Games maken gebruik van een nieuw harstype. Deze lost op wanneer het blad wordt ondergedompeld in een bad met een verwarmde, lichtzure oplossing. Daardoor wordt de hars gescheiden van de onderdelen die in het blad worden gebruikt, zonder deze ernstig te beschadigen. De glas- en koolstofvezels, de houten delen, het plastic en het metaal kunnen daarna worden hergebruikt.

De bladen werden in 2021 gelanceerd en zijn tot nu beperkt beschikbaar. Hollandse Kust Zuid 1-4, met 140 SG 11.0-200 DD windturbines, is het eerste project van Vattenfall dat de bladen gaat gebruiken. De bouw van het offshore windpark is in volle gang.  De bladen worden in 2023 geïnstalleerd. Vattenfall heeft de bladen ook gereserveerd voor Hollandse Kust West. Als één of beide kavels aan Vattenfall worden vergund, zullen verschillende turbines met de Siemens Games RecyclableBlades worden uitgerust.

 

Tags: , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.