8,5 miljoen euro uit droomfonds Nationale Postcode Loterij voor project De Rijke Noordzee

| 14 februari 2019

Natuurorganisaties Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee ontvangen een bijdrage van 8,5 miljoen uit het droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. De bijdrage is bestemd voor het gezamenlijk project De Rijke Noordzee.

Het project De Rijke Noordzee heeft als doel de onderwaternatuur te versterken in windparken op de Noordzee en te stimuleren dat de bouw van windparken voortaan hand in hand gaat met natuurversterking. Met deze bijdrage wordt het voor het eerst mogelijk dit op grote schaal te doen.

Floris van Hest, directeur Stichting De Noordzee: “Met de energietransitie gaat de Noordzee een turbulente én hoopvolle tijd tegemoet. Het project De Rijke Noordzee belichaamt die belofte van hoop. Als we de onderwaternatuur tot bloei laten komen in windparken, koppelen we de energietransitie aan de ontwikkeling en herstel van prachtige Noordzeenatuur.”

Levende riffen
Tijdens een eerste pilot vorig jaar zijn rifstructuren en kooien met volwassen oesters in één windpark geplaatst. Met de bijdrage gaan de organisaties op vijf locaties in Nederlandse windparken levende riffen bouwen met onder meer oesters, paardenmosselen en kokerwormen. De rifstructuren, die worden ontworpen en getest in een lab, bestaan uit harde materialen waarop diverse soorten zich kunnen aanhechten. Zo wordt een windpark ook een kraamkamer voor onderwaternatuur. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar de optimale omstandigheden hiervoor. Dit moet leiden tot een wereldwijde standaardaanpak voor de aanleg en ontwikkeling van onderwaternatuur binnen windparken op zee en zo bijdragen aan veel meer natuurherstel.

Tijdens het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij op 4 maart wordt de bijdrage officieel overhandigd. Bron: Natuur & Milieu

 

Tags: , , ,

Category: Ecologie, Windparken

Reacties zijn gesloten.