ABP wil groots in wind op zee in Nederland investeren

| 14 november 2022

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland,wil in Nederland direct investeren in de grootschalige opwekking en het beheer van windenergie op de Noordzee. Het is daarvoor het samenwerkingsverband Noordzeker gestart. Het eerste windpark op zee waar Noordzeker op gaat inschrijven, is IJmuiden Ver. 

Met Noordzeker gaat ABP inschrijven op grote projecten om windparken op de Noordzee te bouwen. Binnen Noordzeker gaan ABP samenwerken met kennisinstituten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en de overheid.

IJmuiden Ver

Het eerste windpark op zee waar Noordzeker op gaat inschrijven, is IJmuiden Ver. Dit gebied ligt ongeveer 60 kilometer uit de kust bij IJmuiden en is zo’n 200 vierkante kilometer groot. De overheid zal de inschrijving eind 2023 starten. Verwacht wordt dat in de eerste helft van 2024 duidelijk is aan wie het project wordt gegund.

Meer Nederlandse energie en invloed op de kosten

Harmen van Wijnen, bestuursvoorzitter van ABP, zegt: “Door te investeren in windenergie op de Noordzee, willen we bijdragen aan voldoende en duurzaam opgewekte energie voor iedereen in Nederland. Nu én straks. We zien nu hoe belangrijk het is dat we in Nederland meer ‘eigen’ energie opwekken. Dat maakt ons minder afhankelijk van andere landen, maar geeft ons ook meer invloed op de kosten van energie waar nu zoveel Nederlandse huishoudens last van hebben.”

“Pensioenfondsen hebben geduld. Ze beleggen hun geld voor de lange termijn. En dat is nodig om de bouw en het beheer van de windparken mogelijk te maken. Het investeren in dit soort projecten is ook wat onze deelnemers van ons vragen: investeren in projecten met een duurzaam karakter waar de maatschappij ook de vruchten van plukt.”

Ervaring in windenergie

ABP heeft al een belang in Nederlandse windparken, zoals op Goeree-Overflakkee en een aantal buitenlandse windparken. Ook maakte ABP de aansluiting van 1,2 miljoen Nederlandse huishoudens en bedrijven in het buitengebied op glasvezel mogelijk, door in samenwerking met KPN, te investeren in de oprichting van Glaspoort. Daarmee heeft ABP dus al flink wat ervaring met het beheer van maatschappelijk relevante projecten.

Tags: , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.