Afbraak windturbines dreigt, hierdoor komen klimaatdoelen in gevaar

| 14 november 2016

Omdat de subsidieperiode verloopt en door de lage stroomprijs dreigen honderden windturbines de komende jaren te worden ontmanteld.Dit kan fors oplopen in het aantal MW.

Dit blijkt uit een nieuw nog niet gepubliceerd rapport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De Nederlandse klimaatdoelen voor 2023 komen hierdoor in gevaar. 

Het Kabinet heeft in het Energieakkoord afgesproken dat er in 2020 voor liefst 6.000 MW aan windparken op land, dat zijn duizenden molens, moeten staan. Alleen dan kan Nederland de beloofde 14 % duurzame energie in 2020 halen die met Europa is afgesproken. In de berekeningen is echter niet meegenomen dat veel bestaande, oudere molens verdwijnen, stelt de RVO in de nota ‘Krimp in geïnstalleerd windvermogen op land’ die in bezit is van deze krant.

Dat risico is aanzienlijk: meer dan de helft van de turbines die begin dit jaar in windparken stonden – bijna 3.000 megawatt (MW) in totaal – verliezen tot eind 2017 hun subsidie. ,,De molens kunnen daarna uit de exploitatie worden genomen, stilgezet, afgebroken en/of verkocht,” schrijft de RVO in het rapport van eind augustus.

Sanering
Voor een klein deel van bovengenoemde molens is het stoppen meegenomen. Zij worden vervangen of opgeknapt en krijgen vervolgens nog minstens zeven jaar financiële steun. ,,De overige 1330 megawatt loopt risico op ongewenste sanering voor eind 2023,” schrijft de RVO.

De betreffende molens staan vooral in de provincies Groningen, Zeeland, Noord-Holland, Friesland en Zuid-Holland. Nu oudere molens vaak minder dan 1 MW vermogen genereren, gaat het om honderden tot meer dan duizend exemplaren.

Probleem met de oudere molens is dat de energieprijzen momenteel laag zijn door de lage olieprijzen wereldwijd. Ook komt er veel goedkope groene stroom uit Duitsland. ,,Een niet te verwaarlozen deel van het opgesteld vermogen is verlieslatend of dreigt dat te worden.” Door de sterk groeiende populariteit van windenergie is verder een bloeiende markt ontstaan voor tweedehands turbines.

Lees meer

Bron: AD.nl

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.