Australië: Bouw van grootschalig center opwekking duurzame stroom

| 14 oktober 2018

In het noorden van Queensland/Australië 270 km noordwestelijk van de stad Townsville ontstaat een grootschalig center voor duurzame stroomopwekking. De duurzame stroom wordt met zonnepanelen, windturbines en een water accumulatie systeem opgewekt.

Het eerste project, een project van zonne-energie met 50 MW vermogen is al operationeel. De locatie is uitstekend geschikt voor zonne-energie gezien het feit dat de opbrengst ca. 3 keer hoger is dan in Nederland. De geschatte opbrengst  is 145 000 MWh/jaar. Het tweede project heeft ook betrekking op zonne-energie maar is met een vermogen van 270 MW veel groter.

De geschatte opbrengst daarvan 783 000 MWh/jaar. Het derde project is een water accumulatie systeem. Daarvoor worden twee reusachtige kuilen gebruikt die ontstonden door een intussen stilgelegde goudmijn. De kuilen hebben een hoogteverschil van 218 m en worden als waterreservoirs gebruikt.

Bij overvloedige zonne- en/of windstroom wordt water van het lagere naar het hogere reservoir gepompt. Bij gebrek aan zonne- en/of windstroom wordt het water van het hogere reservoir benut voor stroom-productie met waterturbines. De twee geplaatste waterturbines hebben een gezamenlijk vermogen van 250 MW.

Met de watercapaciteit van het reservoir boven kan 2.000 MWh stroom gegenereerd worden. Het vierde project is een windenergieproject met 150 MW gepland vermogen. Projecteigenaar is het Australische energiebedrijf Genex Power Limited. Genex Power Limited is een beursgenoteerd energiebedrijf dat gericht is op de opwekking en opslag van duurzaam opgewekte stroom.

Bron: www.genexpower.com.au

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.