Doggersbank Noordzee wordt mogelijk kunstmatig eiland tbv offshore windparken

| 14 juni 2016

TenneT wil in de Noordzee land opspuiten om een kunstmatig eiland te creëren om energie van offshore windparken op te vangen. Aan zo’n eiland kunnen meerdere windmolenparken worden aangesloten. Vorige week sloten 9 landen rond de Noordzee een overeenkomst om offshore windparken te bouwen.

De energie wordt verdeeld maar gaat wel gepaard met goede transportkabels die de stroomnetten in de desbetreffende landen met elkaar verbinden. Een overschot aan energie kan zo verdeeld worden.

Omdat transportkabels (speciaal voor zee) zijn kostbaar. Reden voor TenneT om een eiland in zee te realiseren niet ver van een offshore windpark zodat de afstand van de stroomkabel korter wordt.  Het eiland vormt dan als het ware een knooppunt voor alle energie die windmolenparken in de buurt opwekken. Een windpark ver op zee kost daardoor net zoveel als een windpark bij de kust.

Een kunstmatig eiland heeft meer voordelen:: een uitvalsbasis voor bouwers van windparken en onderdelen kunnen worden opgeslagen. Het eiland moet bovendien een landingsbaan voor vliegtuigen krijgen, een haven en permanent onderdak voor personeel, zodat de kosten voor vervoer laag blijven. Ten Noordwesten van Nederland ligt het Doggersbank en deze is ideale locatie voor het eiland.

De Europese netbeheerder gaat de komende tijd in gesprek met de Europese Unie en verschillende lidstaten om het idee te promoten. Als genoeg landen willen samenwerken kan het eiland ergens tussen 2030 en 2050 gereed zijn. Voor die tijd moeten er nog verschillende windparken voor de kust gebouwd worden.

bron: NOS

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties (1)

Trackback URL | Reacties RSS Feed

  1. Theo schreef:

    Net een paar dagen geleden heeft staatssecretaris Martijn van Dam verklaard dat de Doggersbank beschermd natuurgebied was.
    Zouden ze dat bij Tennet niet weten?