Eemshaven krijgt primeur met volledige waardeketen van ontmanteling van windturbinebladen tot nieuw product

| 14 februari 2022

Alhoewel windturbine componenten grotendeels te recycelen zijn vormen de vooral uit composiet vervaardigde windturbinebladen nog altijd een uitdaging. In de Eemshaven gaan ze hier wat aan doen. Op 17 februari sluiten verschillende partijen in de Eemshaven een convenant dat de start betekent van een gesloten keten van aanvoer, ontmanteling en hergebruik van windturbinebladen.

Tot nu toe worden afgedankte windturbinebladen nog veelal gestort. Dit vormt een groot dilemma, gezien de grote aantallen windturbines die de komende jaren ontmanteld gaan worden. In de Eemshaven slaan verschillende bedrijven, onderwijsinstellingen en organisaties de handen ineen om recycling tóch mogelijk maken. Daarmee heeft de Eemshaven de wereldprimeur.

Decom North consortium

Decom North heet het consortium dat uniek is in zijn veelomvattendheid. De aangesloten bedrijven vormen samen een complete waardeketen van ontmanteling tot nieuw product. Zij ontmantelen de afgeschreven windturbines en vervoeren de rotorbladen naar de recyclingfabriek in of bij de Eemshaven. Daar worden de bladen in stappen verkleind tot er uiteindelijk korrels overblijven. Die vormen de grondstof van nieuwe producten, zoals oeverbeschoeiingen, mallen, bruggen, kraanmatten en meer.

Eemshaven krijgt primeur met volledige waardeketen van ontmanteling van windturbinebladen tot nieuw productProeffabriek

Binnen enkele jaren zijn de honderden windturbines op zee ten Noorden van de Eemshaven onderdeel van het integrale recyclingsysteem. Een proeffabriek nabij de terminal draait dan op volle toeren. De grondstoffen die zo tot stand komen, nemen de plek in van onder meer hardhout, met milieu- en klimaatwinst als gevolg.

Totdat het zover is, wendt het consortium zich tot Neocomp in Bremen, Duitsland. Dat bedrijf verwerkt de glasvezels en kunsthars uit geknipte rotorbladen in cement. Het systeem van een ‘one stop shop’ voor de verwijdering van afgeschreven rotorbladen wordt daarmee al in de praktijk gebracht. De stromen van land en van zee vinden elkaar straks in de Eemshaven, waar overigens ook rotorbladen gerepareerd kunnen worden.

Ruimte voor onderzoek

Over de stip op de horizon zijn de aangesloten partijen, waaronder Chemport Europe, het eens: oude windturbinebladen moeten worden gerecycled in nieuwe. Om dat zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen, is er in de proeffabriek volop ruimte voor onderzoekers en studenten in het kader van het Kennisproject Hoogwaardige Toepassingen. Zij bezien ook of meer soorten materiaal via hetzelfde proces verwerkt kunnen worden.

Tijdens een programma op donderdag 17 februari wordt de business case gepresenteerd en overhandigd aan de Groningse gedeputeerde IJzebrand Rijzebol, in Nijlicht in Eemshaven. HorYzon en Hogeschool Windesheim stelden de businesscase op, waarin Chemport Europe, Groningen Seaports en het Offshore Wind Innovation Centre een belangrijke rol spelen, net als de bedrijven Buss Terminal, Mammoet, Lubbers Transport, DHSS Eemshaven, Bek & Verburg, Nehlsen metaalrecycling, CRC Industries, SCS Logistics/Shipco Transport en Nedcam Solutions. Bron: Chemport Europe

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.