Essent opent goudmijn bij Eemshaven

| 14 mei 2009
Bron: Windpark Westereems

Vergeleken met het dijkenplan in de Noordoostpolder (450 MW) is het windpark Eemshaven met 264 MW rond Eemshaven en in de Emmapolder nog niets maar naar Nederlandse maatstaven moet het toch gigantisch worden genoemd. Het op een na grootste windpark bij Delfzijl telt “slechts” 75 MW en nummer drie, bij Lelystad, ligt ver achter met 46 MW. De cluster telt 21 stuks Vestas V 90/3.000 en 67 stuks Enercon E 82/3.000. Ze staan allemaal op 100 meter ashoogte en leveren per stuk 9-10 miljoen kWh per jaar.

Er zijn totaal 24 eigenaren. Electrabel heeft negen turbines, een bedrijf uit Bierum heeft er drie en de 21 stuks Vestas zijn van windpark “Growind” een samenwerkingsverband van 21 verschillende particuliere eigenaren. Essent is veruit de grootste eigenaar met 52 turbines en noemt haar windpark “Westereems”. Vandaag werd Westereems geopend door minister van der Hoeven. Op de persfoto wordt zij breeduit lachend in het zonnetje gezet met de hand aan de rode openingsknop en wat molens op de achtergrond. Dat heeft zij wel verdiend want zij is als minsier verantwoordelijk voor het schuiven van een gigantische bak subsidiegeld naar het energiebedrijf. Het meeste daarvan, zo niet alles, is echter overbodig.

De Eemshavenparken kregen als een van de laatste in 2006 de zogenaamde MEP-subsidie toegewezen. Het subsidiebedrag (7,7 of 6,5 cent/per kWh, het exacte toekenningstijdstip is ons niet bekend) was gebaseerd op een energieprijs van ruim 2 cent. Omdat de subsidiehoogte afhangt van het geïnstalleerde vermogen van de turbines (de subsidieduur is 20.000 “vollasturen”) zijn de Enercon turbines, die normaal 2 MW meten, speciaal voor dit project en voor het Nederlandse subsidiesysteem uitgerust met een generator van 3 MW. Daartoe moest op de gondel wel een extra waterkoeling worden geplaatst. De turbine wordt verder niet verkocht. De looptijd van de vaste kWh-subsidie bedraagt nu zes jaar, hoeveel de grijze stroom ook opbrengt. Dat was vorig jaar al 6-8 cent. Dit jaar wordt het wat minder maar, zoals de verwachting is, als de olieprijs over een paar jaar weer boven de 100 komt, mogen overwinsten van minstens 4 maar misschien wel 6-8 cent per kWh worden verwacht. Voor 52 turbines wordt dat bij 4 cent overwinst al een totaal van minimaal 20 miljoen teveel betaalde subsidies per jaar. Over zes jaar loopt dat dus op naar 120 miljoen, maar meer dan 200 miljoen lijkt waarschijnlijker.

Vorig jaar februari was er in de Tweede Kamer een debat over de besteding van deze superwinsten uit de MEP. Die werden door Diederik Samsom (PvdA) alleen al voor de energiebedrijven geschat op meer dan 1 miljard euro. Nooit meer wat van gehoord. De MEP werd in augustus 2006 hals over

kop stop gezet en van de weeromstuit zijn de subsidies in het huidige systeem (SDE), in ieder geval op de wat minder windrijke locaties, veel te laag geworden. De regeling wordt geboycot in afwachting van de resultaten van de lobby voor hogere tarieven. Laten we hopen dat Essent alsnog over de brug komt en de volgende projecten zonder subsidie bouwt. Op de locatie Eemshaven kan dat vanwege het windaanbod al en dus kunnen de overwinsten uit de MEP besteedt worden aan de minder windrijke locaties waar het met de SDE niet uitkan. En verder mogen we hopen dat Essent nu die oude turbines tussen de nieuwe eindelijk allemaal weghaalt. Het is nog steeds geen gezicht en het plaatje wordt nu te pas en te onpas door tegenstanders misbruikt om te laten zien hoe lelijk een windpark is.

Westereems

Category: Bedrijven, Windenergie, Windparken

Reacties zijn gesloten.