HYGRO start bouw van waterstofmolen

| 14 mei 2020

© HYGRO

HYGRO, specialist in waterstof uit wind,  start met de eerste fase van de bouw van een waterstofmolen op het ECN Windturbine Testveld Wieringermeer. Het project is een eerste stap om waterstof betaalbaar te maken. Het maakt een integraal onderdeel uit van het ‘Duwaal‘ initiatief om regionaal de afzet van waterstof te ontwikkelen.

Een waterstofmolen is een windturbine waarbij elektrolyse direct bij de bron aangesloten wordt waardoor de turbine efficiënt zowel groene elektriciteit als groene waterstof kan produceren.

Eerste fase
In de eerste fase wordt de windturbine gerealiseerd en de projectontwikkeling van het waterstofproductiegedeelte afgerond. Voor dit project levert de Duitse windturbinefabrikant Enercon een 4 MW-turbine met een tip hoogte van 180 meter. De windturbine is naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 operationeel. Bij dit project zijn windturbine en de elektrolyse nog fysiek gescheiden, maar wel al op elkaar afgestemd. Dankzij deze afstemming worden conversieslagen en bijbehorende energieverliezen voorkomen en draagt het bij aan de ontlasting van het elektriciteitsnet in de regio. Tegelijkertijd wordt ook de problematiek van opslag van duurzame elektriciteit ondervangen.

Bij dit project zal volgens HYGRO ook worden aangetoond dat het elektrolysesysteem zelf significant efficiënter is dan nu gangbaar wordt geacht. Ten opzichte van de grootschalige aan het elektriciteitsnet gekoppelde elektrolyseplannen kan er veel meer waterstof uit de windenergie gewonnen worden, tegen veel lagere kosten.

De eerste fase komt tot stand met financiering van Triodos Bank en duurzame beleggingsinstelling Meewind. De tweede fase richt zich op het opzetten van een duurzame lokale waterstofketen.

 

 

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.