Kitepower lanceert crowdfundingcampagne voor markttoetreding

| 14 juli 2022
Kitepower lanceert crowdfundingcampagne voor markttoetreding

© Kitepower

Delftse startup Kitepower gaat een crowdfundingactie starten om zo de benodigde financiering bij elkaar te krijgen om met zijn mobile airborne windenergiesysteem (AWES) de markt op te kunnen gaan.

Kitepower zet hiermee het nalatenschap van Wubbo Ockels voort die zeer nauw betrokken was bij het ontstaan van Kitepower. Wubbo had al in 1993 het idee om via vliegers energie op te wekken. Het Kitepower-systeem bestaat uit een kite (vlieger) dat met een soort scheerlijn verbonden is aan een zeecontainer. De kite cirkelt in achtjes waardoor energie wordt opgewekt. Eén container zal in de toekomst tot 150 huishoudens van elektriciteit voorzien, aldus Kitepower.

Klaar voor marktoetreding

Na drie succesvolle pilots – waaronder een pilot met defensie – en 9 versies van het Kitepower systeem is Kitepower klaar voor de volgende fase: het op de markt brengen van het eerste mobile AWES.

CTO van Kitepower Joep Breuer geeft aan welke ontwikkeling heeft plaatsgevonden:
‘Na zes jaar onderzoek aan de TU delft hebben we twee werkende prototypes gelanceerd, waar we inmiddels drie succesvolle pilots mee hebben gedraaid. De laatste versie, V9, heeft een grotere kite en idem lier. Daarnaast maakt het gebruik van de nieuwste technologieën, zoals geavanceerde micro-computers en lijnen van Dyneema (kunststof), die tot wel zeven keer sterker dan staal zijn. Op dit moment levert een kite 100kW per jaar op (150 huishoudens), maar in de komende jaren willen we dat uit gaan breiden naar 200, 300 en 500 kW.’

Om de markt te betreden heeft Kitepower een investering van €700.000 nodig. Deze hopen ze op te halen via crowdfunding via het Pan-Europese crowdfunding platform Crowdcube. Kitepower haalde eerder op deze manier €4.1 miljoen op voor doorontwikkeling. Een aantal investeerders hiervan – ifund Foundation, ENERGIIQ and Windhandel Beheer – doen ook in deze ronde weer mee. Samen zijn zij goed voor een fors bedrag en samen met de voorinschrijvingen van de crowfundingcampagne staat de teller nu op ruim €300.000, zo meldt Kitepower. De crowdfunding campagne zal eind juli gelanceerd worden.

Kitepower wil uitgroeien tot een groen alternatief voor windturbines.

‘Afgelopen twee decennia is de geïnstalleerde capaciteit van windmolens wereldwijd met 14% per jaar gegroeid. De levensduur van deze windmolens is 30-40 jaar, wat betekent dat het grootste deel rond 2050 vervangen moet worden. Het doel is om dat te doen met een groener alternatief. Ons systeem bestaat uit 90-95% minder materiaal dan vergelijkbare windmolens, de levensduur is langer en reparaties zijn goedkoper. Dit resulteert in significant minder CO2 uitstoot per gewonnen kW’ aldus Johannes Peschel, Founder & CEO van Kitepower

Samenwerking Ministerie van Defensie

Kitepower ziet grote kansen in de wereld van microgrids; lokale energie systemen die onafhankelijk kunnen functioneren. Op dit moment wordt de markt nog steeds gedomineerd door dieselgeneratoren, maar de mobiele containers van Kitepower vormen een goed en duurzaam alternatief. De afgelopen vijf jaar heeft Kitepower nauw samengewerkt met het Ministerie van Defensie om de power units militair in te kunnen zetten in moeilijk bereikbare en onherbergzame gebieden.

‘Het installeren en runnen van het systeem kost nog geen halve dag en er is geen specifieke kennis voor nodig. Ook behoeven de containers geen ingelegd fundament en kunnen ze dus overal geplaatst worden. Dat maakt onze units perfect om in te zetten bij natuurrampen of militaire missies. De mogelijkheden zijn eindeloos.’ zegt Roland Schmehl, co-founder Kitepower

 

Tags: , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.