Kuiken Emmeloord levert eerste Sennebogen 7700 voor offshore werk

| 14 april 2014

Zwagerman Offshore is een offshore kraan rijker en wat voor één! Met de Sennebogen 7700 slaagde Kuiken erin om de eerste 300 tons Sennebogen hijskraan van type 7700 in de Benelux te verkopen. De gelukkige eigenaar is firma Zwagerman Offshore Services B.V. De Sennebogen 7700 is afgelopen weken opgebouwd, met behulp van Kuiken specialisten. 

“Het is zeker geen standaard kraan” aldus Rienk Nadema, sales manager bij Kuiken. “De offshore werkzaamheden die deze kraan gaat verrichten wijken af van reguliere werkzaamheden van een hijskraan zoals Kuiken deze kent”.  Een grote uitdaging voor Kuiken en Sennebogen om in een krap tijds bestek een custom made kraan, geschikt voor offshore werk, te leveren. “Maar het is ons gelukt en daar zij we zeer trots op!”

De kraan is standaard uitgevoerd met 135 ton contragewicht in de bovenwagen en 40 ton gewicht in de onderwagen. Op het schip, onder offshore condities, wordt de kraan ingezet met met 85 ton ballast in de bovenwagen en 40 ton in de onderwagen. De kraan is voorzien van een derde hijslier en de giekkop is speciaal aangepast voor dit offshore project.

De Sennebogen 7700 weegt een 300 ton en naast de standaard uitrusting, ook uitgevoerd met speciale offshore toepassingen. Zo kent de kraan een extra zware zwenk aandrijving met 3 zwenkwerken en een voorziening  voor een hydraulisch noodaggregaat. Daarnaast heeft de kraan stalenschijven in plaats van de standaard nylon kunststofschijven in de kop van de giek.  Door Sennebogen is er een zo genaamd ERLS systeem ingebouwd, een Emergency ReLease System.

Nadat de wensen en eisen van Zwagerman waren geïnventariseerd is Kuiken met Zwagerman afgereisd naar Straubing, naar de Sennebogen fabriek. Directeur Erich Sennebogen en een team van engineers stonden klaar om van de standaard 7700 een “offshore” special te ontwikkelen.   Project Manager Jippes Huibregtse was zeer onder de indruk van de deskundigheid en Duitse grundlichkeit. “Erich Sennebogen, directeur en tweede generatie heeft een unieke (drive) visie, we zijn zeer onder de indruk van het familiebedrijf en de werkwijze. Maar ook de deskundigheid die het bedrijf heeft. Sennebogen heeft voor dit offshore project speciale hijstabellen voor offshore toepassingen laten berekenen, welke geprogrammeerd en geïnstalleerd zijn in de kraan”. Een  groot voordeel van Sennebogen en een belangrijke reden voor aankoop is de kraan techniek. “De Sennebogen kranen worden gekenmerkt door haar robuustheid en eenvoud. Dat was voor ons doorslaggevend. Doorgaans zitten we gemiddeld 3 maanden constant op zee en moeten we eventuele storingen zelf kunnen verhelpen. Concurrerende kranen zijn daarentegen vaak complexer.

Offshore

Zwagerman zet de Sennebogen 7700 in voor het offshore windpark EnBW Baltic 2. Dit is een project van het Duitse bedrijf EnBW AG en is hun 2e park in de Baltische zee (na EnBW Baltic 1). Het park wordt gebouwd op ongeveer 32km ten noorden van het eiland Ruegen binnen een oppervlakte van 27km2, in waterdieptes die variëren tussen 20 en 45 meter.

Het windpark zal bestaan uit 80 Siemens turbines van het type SWT-3,6-120. Deze worden deels op monopile funderingen (39) en deels op jacket funderingen geplaatst. Het windpark zal in volle productie voldoende groene stroom gaan leveren om 340,000 huishoudens te voorzien in hun jaarlijkse energie behoefte. De monopiles zijn allemaal geïnstalleerd, de jackets nog niet.

Het schip waarop de Sennebogen is opgebouwd, de ABIS Duisburg van rederij ABIS Shipping, wordt geleverd door Amasus Offshore. Het schip is een heavy cargo offshore schip voorzien van een Dynamic Positioning 2 systeem. Het schip, dat passend is gemaakt voor deze offshore  kraan werkzaamheden, is een bestaand schip waarvan ABIS Shipping 4 stuks in het gamma heeft. De Duisburg heeft een groot laadruim van 80 meter lengte en biedt extra volume wat op soortgelijke schepen in de offshore weinig tot niet beschikbaar is.

Het schip waar de Sennebogen is opgebouwd, ABIS Duisburg, wordt geleverd door Amasus Offshore. Het schip is een heavy cargo offshore schip voorzien van een Dynamic Positioning 2 systeem. Het schip, die passend is gemaakt voor deze off shore  kraan werkzaamheden, is een bestaand schip waarvan ABIS Shipping 4 stuks in het gamma heeft. De Duisburg heeft een groot laadruim en biedt extra volume wat  in de offshore weinig tot niet beschikbaar is.

Rotterdam Offshore Group

Zwagerman Offshore Services heeft tevens een joint venture met Serdijn Repair onder de naam Rotterdam Offshore Group BV. Gevestigd op een eigen werf in de Waalhaven Rotterdam waar tevens de mobilisatie van het kraanschip plaats vindt. Beide bedrijven hebben een sterke reputatie in de maritieme wereld met  innovatieve oplossingen . Hun ideeën en activiteiten vullen elkaar aan, zodat een compleet portfolio kan worden aangeboden aan klanten op basis van 24/7 bedrijf.

De firma Zwagerman Offshore heeft meer dan 50 jaar ervaring in het leveren van apparatuur en management voor de offshore industrie, havens en bouwbedrijven. Het bedrijf biedt een scala aan kranen, waaronder deze nieuwe aanwinst, de Sennebogen 7700.

FF64901 (Medium)

 

FF64897 (Medium)

Zwagerman (1 van 7) (Small)

Persbericht: Kuiken

Tags: , , ,

Category: Electriciteit, Groene energie, Offshore windparken, Windenergie, Windmolens, Windturbines

Reacties zijn gesloten.