Open dag bij BestWatt: werken aan een duurzame totaaloplossing voor agrarische ondernemers

| 14 juli 2021

Op vrijdag 9 juli hield BestWatt, leverancier van duurzame energieoplossingen, een open dag voor geïnteresseerden bij een agrarische onderneming in Dalfsen, Overijssel. Bezoekers konden hier aan de hand van een voorbeeld van een BestWatt kleine windturbine in combinatie met zonnepanelen zich laten informeren over de mogelijke oplossingen voor het produceren van eigen stroom.

Open Dag BestWatt Dalfsen

De open dag stond al langer in de planning maar moest vanwege de COVID-19 pandemie uitgesteld worden. Bezoekers kregen een korte presentatie en konden de windturbine van dichtbij bekijken. Daarnaast had BestWatt de gondels van twee type windturbines ten toon gesteld op het terrein zodat bezoekers de techniek van dichtbij konden aanschouwen.

BestWatt, gevestigd in Barneveld, is onderdeel van Rengineers, een onderhoudsbedrijf dat op dit moment het onderhoud voor ongeveer 530 grote windturbines in Nederland verzorgt. Het is dit bedrijf dat in 2018 de kleine windturbineproducent Lely-Aircon over heeft genomen van de Nederlandse fabrikant van landbouwmachines Lely en eerder het Duitse Aircon. Vanuit de ervaring en kennis met het onderhoud van verschillende type windturbines en het nieuwe bezit van kleine windturbines is BestWatt ontstaan. De windturbines zijn door BestWatt verder ontwikkeld.

Het bedrijf heeft op dit moment twee type windturbines in zijn portfolio; de BestWatt 10 en 30, welke op masten met verschillende hoogtes (15, 20 en 25 meter) kunnen worden geplaatst. Daarnaast presenteert BestWatt een nieuw model: BW80. Een 80 kW windturbine die onder de noemer kleine windturbines voor grotere agrarische bedrijven kan functioneren. De keuze van de turbine hangt af van de locatie, het huidige en toekomstig verwachtte stroomverbruik en de regelgeving met betrekking tot de maximale tiphoogte. Daarnaast levert BestWatt tevens zonnepanelen en, naar eigen zeggen, het liefst de combinatie van de twee want die twee vullen elkaar aan gedurende het jaar.

Combi van wind en zon

Voor deze locatie in Dalfsen is gekozen voor een BestWatt 10 turbine, een driebladige upwind turbine met een rotordiameter van 10,5 meter en een nominaal vermogen van 9,8 kW. De windturbine werd in februari dit jaar op een 20 meter hoge stalen mast op het terrein van de agrarische onderneming geplaatst. De turbine staat op een buisfundering die de grond in wordt getrild met behulp van een kraan op een vrachtwagen. Op de buis komt een flens waarop de turbine staat. Beneden in de mast bevindt zich de besturingskast. De windturbine wordt door BestWatt gemonitord.

De plaatsing vond plaats precies in de periode dat Nederland nog in een laag sneeuw bedekt lag, legt de eigenaresse uit. Daarna volgde ook nog een periode met harde wind. De turbine werd dus meteen op de proef gesteld. De familie heeft een melkveebedrijf met op dit moment ongeveer 80 koeien. De wens bestond om energieneutraal te worden. De familie werd op het idee gebracht om een windturbine en zonnepanelen te nemen toen ze van verschillende partijen een folder in de brievenbus hadden ontvangen. Die van BestWatt sprak het meest aan.

BestWat 10 windturbine op stalen mastEr wordt nog op conventionele wijze gemolken, zonder gebruik van melkrobots waardoor het energieverbruik redelijk constant is gedurende het jaar, met een piek in de ochtend en in de avond. Het jaarlijks verbruik is tussen de 35.000 en 40.000 kW in het jaar. In totaal zijn er 50 zonnepanelen gelegd op het dak van een schuur. Via een app kan de familie de actuele productie van zon en wind en de teruglevering van surplusproductie en gebruik via het energienetwerk bijhouden. Dit zorgt ervoor dat de familie direct betrokken is bij het proces en ook steeds meer gevoel krijgt onder welke omstandigheden welke bron; zon of wind, het goed doet. Zo viel het ze op hoeveel zon er eigenlijk nog wordt opgewekt in de winter.

Complete oplossing met energieopslag

BestWatt bekijkt ondertussen tevens de mogelijkheden van opslag zodat uiteindelijk een oplossing ontstaat waar een onderneming de volledige stroomproductie zelf zal gebruiken en dus niet meer terug hoeft te leveren aan het net. “Wij denken dat de opslag met waterstof zal worden. Met de energie die je opwekt kun je waterstof maken en weer terughalen. Maar waterstof is ook iets wat straks in een tractor of ander zwaar vervoer past”, vertelt Kees van Luttikhuizen, adviseur bij BestWatt.

Hoge toekomstige kosten vermijden

Door met deze combinatie de opwek en verbruik achter de meter te houden zal er geen aansluiting op het energienetwerk meer nodig zijn. En dat gaat geld opleveren denkt het bedrijf. Zeker nu alle netwerkbeheerders roepen dat het energienetwerk verzwaard moet worden. Uit een recentelijk gesprek met een beleidsmedewerker uit de regio bleek bijvoorbeeld dat voor de provincie Overijssel naar verwachting tussen de 500 miljoen en 1 miljard euro aan investeringen nodig zullen zijn om het energienetwerk te upgraden naar de gewenste situatie.

En dat gaan wij met zijn allen betalen, zo stelt een collega. Van Luttikhuizen beaamt dit en durft bovendien te stellen dat hij een groot vraagteken zet bij de vraag of het bestaande energienetwerk wel verzwaard moet worden. “Dat roept men omdat men dat betaald wil hebben. De kale energieprijs is een derde van de stroomprijs, dan heb je de energiebelasting en opslag duurzame energie. De kosten van de verzwaring gaan we hierin terugzien. Op het moment dat je de opwek op eigen terrein, voor de meter, kan houden heb je het energienetwerk niet meer nodig.” Met grootschalige toepassing van deze oplossing zou zelfs het energienetwerk verlicht kunnen worden.

Een voorwaarde is wel dat de combinatie van wind en zon en uiteindelijk energieopslag wordt gekozen. Kiest iemand alleen voor zonnepanelen dan blijft diegene afhankelijk van het energienetwerk op tijden dat de zon niet schijnt. Dat lijkt nu nog financieel interessant vertelt Van Luttikhuizen, maar over een paar jaar loopt de salderingsregeling af waarbij de producent een vergoeding krijgt voor het terugleveren van surplus stroom aan het net. De stroomprijs voor zon zal daarmee duurder worden. Bovendien voorziet hij ook een probleem van piekproductie door zonnepanelen die het net zouden kunnen verstoren als we massaal aan de zonnepanelen gaan.

Bij de keuze van de installatie is het belangrijk om voor een opwekcapaciteit te kiezen dat wat hoger is dan het huidige verbruik. De eerste stroom die je van het energienetwerk afneemt is namelijk altijd het duurst. Daarbij moet elke klant ook goed kijken of in de nabije toekomst het stroomverbruik zal toenemen aangezien steeds meer activiteiten geëlektrificeerd worden.

Versterkte business case voor financiering

De aanschaf is nu een investering maar deze wordt na een aantal jaren teruggewonnen. BestWatt biedt bovendien ook de mogelijkheid om de installatie te leasen. Na een periode van 5 tot 10 jaar komt deze vervolgens in eigen bezit. Dat maakt de businesscase interessant voor het geval er financiering voor iets anders nodig is, legt Van Luttikhuizen uit. Vanuit banken en financierders wordt er namelijk steeds meer gekeken naar hoe rendabel het bedrijf is. Vroeger kreeg je financiering op basis van het aantal hectares grond die je had. Daar wordt steeds minder naar gekeken. Als je de kosten van de energie weg kan halen na een aantal jaren dan helpt dat in de business case.

BestWatt is eigenlijk pas sinds een paar jaar druk aan de weg aan het timmeren met de kleine windturbine. Dit heeft te maken met het gebrek aan gemeentelijk beleid voor deze kleine windturbines. Er is nu echter een markt ontstaan. Zo werd twee jaar geleden in de gemeente Dalfsen nog een ashoogtelimiet van 15 meter gehanteerd. Nu is dit al 25 meter. Daar is BestWatt natuurlijk erg blij mee. Een beetje hoogte is ook nodig. Hoe hoger de windturbine, hoe harder de wind waait en dat betekent in vele gevallen een hogere stroomproductie.

BestWatt 10

Wat nog wel eens over het hoofd gezien wordt is het effect dat bomen, schuren en huizen op de windstroming hebben. Steekt een windturbine slechts een paar meter boven een dak uit dan kan het hier nadeel van ondervinden, legt Van Luttikhuizen uit. De wind wordt over het dak heen omhoog gestuwd en kan dan over de turbine heen gaan. Eigenlijk is 25 meter al laag geeft hij toe maar het ligt aan de gemeenten om hier verandering in aan te brengen.

LTO, de branchevereniging voor de agrarische sector ziet gelukkig ook het voordeel van kleine windturbines in en zet nu heel veel gemeentes al aan om voor een ashoogte van 35 meter te gaan. De achterliggende reden is daarbij dat dit een beter alternatief biedt dan grootschalige zonneweides waardoor agrarische gronden kwijtraken. De toekomst moet het uitwijzen maar uiteindelijk zullen we altijd de invloed zien van energieopwekking, voor welke oplossing ook wordt gekozen, aldus van Luttikhuizen: “Energie heeft altijd al het landschap bepaalt en zal dit blijven doen.”

BestWatt organiseert aanstaande vrijdag (16 juli) in Oosterbierum wederom een open dag. Adres: Sedijk 1. Start 11.00 uur of 14.30 uur

Tekst: Sabine Lankhorst

Tags: , , , , , ,

Category: Kleine Windmolens, Longreads, Windenergie

Reacties zijn gesloten.