Ørsted en Maersk tekenen Letter of Intent voor groene brandstof in de VS

| 14 maart 2022
Ørsted en Maersk tekenen Letter of Intent voor groene brandstof in de VS

Bron: Ørsted

Het Deense energiebedrijf Ørsted is van plan om in het zuiden van de VS aan de kust van de Mexicaanse Golf een Power-to-X fabriek te bouwen om 12 nieuwe, op e-methanol aangedreven containerschepen van Maersk van brandstof te voorzien. Voor de geplande samenwerking werd een Letter of Intent getekend.

De geplande fabriek zal met een vermogen van 675 MW ca. 300.000 ton e-methanol per jaar produceren. De duurzame stroom voor de fabriek zal worden opgewekt door nieuwe onshore wind en zonne-energieprojecten met een totaal vermogen van 1,2 GW. De bouw van de fabriek incl. de duurzame stroomvoorziening zal in 2023 opgestart worden om in de tweede helft van 2025 operationeel te kunnen zijn. Een afnamecontract van 300.000 ton e-methanol per jaar is de tot nu toe grootste afnamecontract voor groene brandstof in de maritieme industrie.

Samenwerken aan groene brandstof

Het e-methanol project is het eerste voor Ørsted in de VS maar de tweede samenwerking tussen Ørsted en Maersk op het gebied van groene brandstof na het Green Fuels for Denmark project in Copenhagen met een vermogen van 1.300 MW. Naast Maersk zijn ook nog andere afnemers betrokken bij dit project. Ørsted en Maersk zullen ook in de toekomst na mogelijkheden zoeken om op het gebied van groene brandstoffen samen te werken. De drijfveer daarvoor van Maersk is haar doelstelling om in 2040 een net-zero CO2 – emissie te bereiken.

Power-to-X pipeline

Ørsted’s Power-to-X project pipeline omvat op dit moment 11 projecten. Één daarvan is het 70 MW FlagshipOne project in Zweden dat Ørsted met Liquid Wind ontwikkelt. Liquid Wind is een gespecialiseerd bedrijf voor de ontwikkeling van e-methanol. FlagshipOne zal in 2024 operationeel zijn en is dan een van de eerste projecten voor grootschalige productie van duurzame e-methanol.

Ørsted is aan de Nasdaq beurs van Copenhagen genoteerd en realiseerde in 2021 met 6.836 medewerkers een omzet van 10,4 miljard Euro. Maersk is een in 130 landen opererende container logistiek bedrijf. In 2021 haalde Maersk met 95 000 werknemers een omzet van 54 miljard Euro. Bron: Ørsted

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.