Ørsted en ZE PAK doen samen mee aan komende veiling van zeebodemleases in Poolse deel van de Oostzee

| 14 oktober 2021
Ørsted en ZE PAK delen gezamenlijk mee aan komende veiling van zeebodemleases in Poolse deel van de Oostzee

© Ørsted 

ZE PAK, de grootste private energieproducent van Polen, en het Deense energiebedrijf Ørsted hebben een intentieverklaring ondertekend om deel te nemen aan de komende veiling voor zeebodemleases in het Poolse deel van de Baltische Zee.

De volgende stap voor ZE PAK en Ørsted is de oprichting van een 50/50 joint venture, die zal worden onderworpen aan de goedkeuring van de fusie. De twee ondernemingen zullen samen deelnemen aan de komende veiling voor zeebodemleases in de Poolse Oostzee. Als de veiling  succesvol is, willen de partners samen een bod uitbrengen op de toekomstige Poolse veilingen van offshore windenergie in 2025 en 2027.

Polen heeft aangekondigd de energiemix van het land te willen diversifiëren door op grote schaal hernieuwbare energiebronnen te gaan gebruiken en zo het aandeel van steenkool in de energieopwekking terug te brengen van ongeveer 70% nu tot 11-28% in 2040. Het land heeft een doelstelling om 5,9 GW aan geïnstalleerd offshore windenergie te bereiken tegen 2030 en 11 GW tegen 2040.

ZE PAK is de vijfde grootste elektriciteitsproducent van Polen en is begonnen met de overgang van fossiele naar hernieuwbare energieopwekking. Het bedrijf wil uiterlijk in 2030 een einde maken aan de opwekking van elektriciteit uit steenkool en is van plan zich aan te sluiten bij de snelgroeiende markt voor hernieuwbare waterstof om andere sectoren, zoals zwaar transport en zware industrie, koolstofvrij te maken. Offshore windenergie zal een belangrijk onderdeel zijn van ZE PAK’s transformatie tot een producent van schone en groene energie.

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.