Planning van offshore decommissioning is de sleutel voor veilige en kosteneffectieve verwijdering

| 14 februari 2022

Planning van offshore decommissioning is de sleutel voor veilige en kosteneffectieve verwijderingOp woensdag 20 april 2022 organiseren Windpowernl en Brandmarion een nieuwe editie plaats van Offshore Seminar.  Het thema van deze editie is Decommissioning & Recycling. Via een dagvullend programma gaan industriespelers dieper in op de verschillende aspecten bij de end-of-life cyclus van offshore constructies als olie en gasplatforms en windturbines, maar ook schepen.

In de wet is bepaald dat offshore platforms of windturbines in de Noordzee aan het eind van hun officiële levenscyclus verwijderd moeten worden. Tijdens het Offshore Seminar delen toonaangevende industriespelers hun unieke ervaring in de ontmanteling en verwerking van offshore constructies.

Daarbij wordt ook gekeken naar de verduurzaming binnen het ontmantelingsproces van offshore constructies. In hoeverre kunnen deze constructies gerecycled worden en waar kunnen hier nog verdere stappen in genomen worden.

Introductie spreker Pim Reuderink, Tecnical Manager Nordics and Netherlands bij Bureau Veritas

Pim Reuderink, Bureau Veritas

Iemand die hier uitstekend over kan vertellen is Pim Reuderink die een senior manager positie bekleedt bij Bureau Veritas. Hij heeft gewerkt in verschillende operationele en staf management rollen, daarnaast vertegenwoordigt hij Bureau Veritas in verschillende programma’s en commissies.

De afgelopen tien jaar is hij actief betrokken geweest bij de veiligheid op zee en heeft hij leiding gegeven aan het opzetten van onafhankelijke verificatie-instanties in Europa. Voorheen was hij actief betrokken bij de ontwikkeling van offshore windparken en de certificering daarvan.

Momenteel – en in lijn met zijn passie voor de energietransitie – is Pim betrokken bij het North Sea Energy programma om namens Bureau Veritas ondersteuning te bieden met betrekking tot offshore waterstofproductie. Binnen de stakeholders en klantenkring van Bureau Veritas ontwikkelt hij momenteel diensten voor hergebruik van constructies, het realiseren van een energie-eiland in de Noordzee, waterstofproductie en -transport.

Holistisch ontmantelingsproces

Tijdens Offshore Seminar zal Reuderink het belang onderstrepen van een gedegen planning. Reuderink: “Planning van ontmanteling is de sleutel voor een veilige en kosteneffectieve verwijdering. Een geïntegreerd ontwerp voor ontmanteling begint aan de voorkant en niet aan het eind van de levensduur van een asset. Voortdurende evaluatie van de ontmanteling op het gebied van hergebruik en recycling kan de snelheid van de energietransitie ondersteunen en een positief effect hebben op de geraamde verwijderingskosten op het moment van ontmanteling.”

Een holistisch ontmantelingsproces kan ook in een later stadium worden bepaald. Het combineren van de ontmanteling met andere exploitanten zou een voordeel kunnen opleveren, of een strategie van ‘klaar voor verwijdering’ om elk beschikbaar vaartuig in te zetten, aldus Reuderink.

Meer weten over dit onderwerp? Meld je nu aan voor Offshore Seminar op woensdag 20 april 2022.

Tags: , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.