Regering moet meer doen aan energietransitie volgens Nederlanders

| 14 oktober 2021

Nederlanders vinden dat de energietransitie niet snel genoeg gaat69 procent van de Nederlanders vindt dat de Nederlandse Regering meer moet doen op het gebied van de energietransitie. Dit blijkt uit onderzoek van Windunie.

Het onderzoek werd gehouden onder 1024 Nederlanders en is uitgevoerd door Panelwizard. De problemen lijken voornamelijk politiek van aard. Zo vindt 72 procent van de respondenten dat de Nederlandse regering een onduidelijk beleid voert op het gebied van de energietransitie. 

”Mogelijk heerst er ook ontevredenheid vanwege de plots fors gestegen energieprijzen. Dat komt door de import van bijvoorbeeld gas uit Rusland. Mensen hebben komend jaar problemen om hun stroom- en gasrekening te betalen omdat we al die energie uiteindelijk in het buitenland moeten inkopen. Duurzame energie uit eigen land kan wél voor een vaste prijs worden geleverd. Als we dat gezamenlijk organiseren voorkom je de extreme prijsstijgingen die we op dit moment zien”, zegt Eelco Bots, directeur bij de coöperatie Windunie.

Korte termijn

Naast de verantwoordelijkheid voor een onduidelijk beleid vindt 64 procent van de ondervraagden ook dat de politiek te veel bezig is met economische belangen op de korte termijn waardoor de overgang naar duurzame energie belemmerd wordt. 

“Dat beeld is erg herkenbaar. Wij merken al jaren dat het voor overheden heel moeilijk is om ja te zeggen tegen duurzame opwek zoals wind op land projecten”, zegt Bots. “Terwijl de verduurzaming van de maatschappij juist enorm veel werkgelegenheid oplevert, op de korte en de lange termijn

Overheid neemt energietransitie niet serieus

54 procent van de ondervraagden is van mening dat de overheid de energietransitie niet serieus neemt. “De energietransitie dreigt te stagneren vanwege een gebrek aan regie van de landelijke overheid”, zegt Bots. “Er is sprake van een impasse waarin de regionale en lokale overheden wachten op de landelijke overheid. En omgekeerd. Het is hard nodig dat het Rijk de regie neemt en de voorwaarden schept voor de energietransitie. Er kan veel meer en daar is veel steun voor onder de Nederlandse bevolking.”

Ook de huidige kabinetsformatie biedt weinig hoop. 57 procent van de ondervraagden dat het nieuwe kabinet weinig gaat doen aan de energietransitie. Bron: Windunie

Tags: , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.