RWE verdrievoudigt door repowering elektriciteitsproductie van twee onshore windparken in Duitsland

| 14 februari 2024

RWE gaat in Duitsland op de locaties Lesse en Barbecke twee van zijn bestaande windparken ontmantelen en vervangen door minder maar krachtigere exemplaren. Deze nieuwe windturbines zullen de elektriciteitsproductie met meer dan verdrievoudigen.

© RWE

In de komende weken zullen in totaal zo’n 100 medewerkers en experts van RWE en partnerbedrijven op twee windparken aan het werk zijn om 17 oudere windturbines te ontmantelen en te vervangen door 11 nieuwe, krachtigere exemplaren. Met deze nieuwe windturbines zal het opgesteld vermogen verhoogd worden van 30,6 tot 61,8 MW.

Gevestigde windlocaties in Lesse en Barbecke

De lokale omstandigheden maken het gebied geschikt voor windenergie, met voldoende afstand tot de dichtstbijzijnde dorpen en goede windomstandigheden. In Lesse zal RWE elf turbines van de oudste generatie (totale capaciteit 19,8 MW) vervangen door acht moderne turbines met een totale capaciteit van 44,7 MW. Het gaat hier om 7 Nordex N149/5.X turbines en 1 N133/4800 turbine. De eerste fundering is hier al gelegd.

In Barbecke zal RWE zes bestaande turbines (totale capaciteit 10,8 MW) vervangen door drie Nordex N149/5.X windturbines met elk een geïnstalleerd vermogen van 5,7 MW (totale capaciteit 17,1 MW). Het team is begonnen met het opzetten van de bouwplaats en het uitvoeren van de eerste wegwerkzaamheden.

Elk repoweringsproject is een logistieke uitdaging. Parallel aan de nieuwbouw moeten de oude turbines zo lang mogelijk aangesloten blijven op het elektriciteitsnet om groene stroom te blijven opwekken. RWE geeft aan de ontmanteling op een zo milieuvriendelijke en grondstofzuinige manier uit te voeren. Zo wordt bijvoorbeeld een deel van het grind dat van wegen en kraanbanen is verwijderd in het nieuwe windpark verwerkt.

Gemeenschappen profiteren

RWE exploiteert ongeveer 90 windparken op land in thuismarkt Duitsland. Alle gemeenten met een RWE-windpark krijgen een deel van de winst, de zogenaamde RWE Klimaatbonus. Deze wordt betaald per kilowattuur opgewekte elektriciteit (0,2 cent). In Lesse en Barbecke zal de elektriciteitsproductie na de omschakeling meer dan verdrievoudigen. De stad Salzgitter en de gemeenten Lengede, Burgdorf en Söhlde kunnen tot maximaal €280.000 per jaar exploitatie van het windpark verwachten, tegenover €80.000 per jaar voorheen. Deze zal onder de gemeenten worden verdeeld. De extra inkomsten kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om lokale voorzieningen zoals kinderdagverblijven, scholen en brandweerkorpsen financieel te ondersteunen. RWE is van plan om alle nieuwe centrales komende winter in gebruik te nemen. Bron: RWE

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.