Sif neemt investeringsbeslissing voor grootste monopile fabriek ter wereld

| 14 februari 2023

De Nederlandse monopile leverancier Sif Holding N.V. (Sif) heeft vandaag de definitieve investeringsbeslissing (FID) genomen voor de bouw van de grootste monopile fabriek ter wereld in Rotterdam.

De fabriek zal worden gebouwd op de 62 hectare grote Maasvlakte 2 in Rotterdam. Het betreft een uitbreiding van de bestaande faciliteiten. De bouw zal in april 2023 beginnen. De eerste productieactiviteiten zijn gepland voor de tweede helft van 2024 en de volledige exploitatie wordt verwacht in de eerste helft van 2025.

De uitgebreide fabriek zal de totale gecombineerde capaciteit van Sif aanzienlijk verhogen tot 500 kiloton per jaar en biedt mogelijkheden om monopiles met een diameter van 9 tot 11,5 meter te vervaardigen, met een maximale productie van ongeveer 200 XXXL-monopile funderingen per jaar, uitgaande van een referentiemonopile met een diameter van 11 meter en een gewicht van 2.500 ton.

Tegelijkertijd zal de CO2-voetafdruk van Sif per geproduceerde kiloton afnemen, aangezien de nieuwe fabriek minder gas per kiloton zal verbruiken en alleen groene stroom zal gebruiken, opgewekt door de windturbine ter plaatse, aldus Sif. De fabriek zal ook een grotere elektrificatie van de productie- en transportapparatuur en -processen omvatten.

Met een roll-on-roll-off kade en een 650 meter diepe zeekade met directe toegang tot de zee is de fabriek 24 uur per dag bereikbaar voor de installatieschepen die de grote en zware monopiles zullen vervoeren.

Investering

Sif stelt dat de uitbreiding een investering vergt van ongeveer 328 miljoen euro. Er is een solide financieringsplan voor de uitbreidingsfaciliteit vastgelegd via een combinatie van €100 miljoen aan vooruitbetalingen van de launching customers, €50 miljoen preferent aandelenkapitaal van Equinor, €50 miljoen gewoon aandelenkapitaal dat zal worden aangetrokken via een claimemissie, die volledig wordt onderschreven door de grootste aandeelhouder van Sif, Egeria (via Grachtenheer 10 B.V.) tegen €11,50 per aandeel, €40 miljoen aan operationele leases en €81 miljoen aan termijnleningen die zullen worden verstrekt door Invest-NL en een consortium van commerciële banken, terwijl het resterende bedrag zal worden gefinancierd uit liquide middelen.

De FID is afhankelijk van diverse gebruikelijke voorwaarden en van de verlening van een onherroepelijke bouwvergunning voor de activiteit bouwen. Alle relevante procedures liggen op schema voor de start van de bouwactiviteiten.

Lancering klanten

Zodra de uitgebreide productiefaciliteit volledig is opgestart, verwacht Sif een EBITDA van 135 miljoen euro in 2025 en van ten minste 160 miljoen euro per jaar vanaf 2026. Dit resulteert in een terugverdientijd van 3-4 jaar, aldus het bedrijf.

Sif heeft reeds twee launching customers, waaronder Ecowende (een joint venture van Shell en Eneco), die samen 348 kiloton productie hebben toegezegd (geboekt of in exclusieve onderhandeling) waardoor de huidige totale orderportefeuille op 662 kiloton komt. Met Equinor is een langetermijnkaderovereenkomst voor capaciteitsreservering gesloten en over een tweede langetermijnkaderovereenkomst voor capaciteitsreservering wordt momenteel onderhandeld.

Capital Markets Day

Op vrijdag 17 maart 2023 organiseert Sif een Capital Markets Day waarbij nadere details over de investering en verwachte marktontwikkelingen zullen worden gedeeld door leden van de raad van bestuur.

De fabriek van Sif in Roermond zal primair staal produceren voor Transition Pieces en topsecties van monopiles tot een maximale diameter van 9 meter. De topsecties uit de fabriek in Roermond
worden gecombineerd met ondersecties in Rotterdam. Bron: Sif

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.