Van Oord wint Baltica 2 monopile Transport & Installatie contract

| 14 februari 2024

Van Oord maakte vandaag bekend dat het de monopile funderingen voor het offshore windpark Baltica 2 in de Oostzee mag gaan transporteren en installeren.

Svanen na de upgrade © Van Oord

Baltica 2, dat wordt ontwikkeld door Ørsted en PGE,  ligt 40 kilometer uit de kust in het Poolse deel van de Oostzee. Met een productiecapaciteit van 1,5 GW wordt het windpark het grootste project voor duurzame energie dat ooit in Polen is uitgevoerd.

Transport & Installatie

De werkzaamheden van Van Oord bestaat uit het transport en de installatie van 111 verlengde monopiles. Daarvan gaan er 107 fungeren als fundatie van de windturbines en de andere vier als fundatie van offshore substations.

Van Oord zet offshore installatieschip Aeolus en heavy-lift installatieschip Svanen in op dit belangrijke Poolse offshore windproject. De Svanen zal dit jaar een omvangrijke upgrade ondergaan. Doordat de kraan tijdens deze upgrade wordt verlengd, behoort de Svanen straks tot de grootste drijvende hefschepen ter wereld en wordt het hijsvermogen aanzienlijk vergroot. Dankzij deze upgrade zal de Svanen de fundaties kunnen installeren voor de nieuwe generatie windturbines van 14 MW die worden gebruikt bij offshore windpark Baltica 2.

De fundaties voor dit offshore windpark zijn verlengde monopiles. Dat wil zeggen dat de traditionele combinatie van een monopile en een overgangsstuk in één element wordt geïntegreerd. Hierdoor hoeven er minder offshore hijswerkzaamheden te worden uitgevoerd en wordt de installatie veiliger en sneller. Van Oord’s valpijpschip Nordnes zal worden ingezet om op alle fundatielocaties efficiënt en met precisie steen te storten. Bron: Van Oord

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.