VK: regering verleent Vattenfall vergunning voor offshore windpark Norfolk Vanguard

| 14 februari 2022
VK: regering verleent vergunning Vattenfall's Norfolk Vanguard Offshore windpark

Bron: Vattenfall

De Britse regering heeft afgelopen vrijdag toestemming gegeven voor de planning van Vattenfalls’s offshore windpark Norfolk Vanguard. Met de al eerder verleende vergunning voor het Norfolk Boreas project is hiermee de volledige 3,6 GW Norfolk offshore windzone vergund.

Norfolk Vanguard ligt aan de Engelse oostkust van Norfolk. Het windpark zal naar verwachting een opgesteld vermogen van 1,8 GW hebben en is hiermee een van de grootste geplande offshore windparken ter wereld. Norfolk Vanguard zal voldoende stroom kunnen opwekken om het equivalent van 1,95 miljoen Britse huishoudens in hun jaarlijkse elektriciteitsbehoeften te voorzien.

Eerder werd de vergunning voor Norfolk Vanguard nietig verklaard. Na een periode van heroverweging heeft de staatssecretaris voor Business, Energy and Industrial Strategy een Development Consent Order (DCO) toegekend aan Norfolk Vanguard offshore windpark.

Norfolk Offshore Wind Zone

In december 2021 werd al de vergunning verleend voor Norfolk Boreas. Beide projecten in Vattenfall’s voorgestelde Norfolk Offshore Wind Zone zijn nu goedgekeurd.

Helene Biström, Head of Business Area Wind bij Vattenfall, verklaarde: “Norfolk Vanguard en Norfolk Boreas zijn toonaangevende projecten in de sector, waarvan de ontwerpen zijn gecoördineerd om de impact op het milieu en de gemeenschappen tot een minimum te beperken. We zijn erg blij dat we toestemming hebben gekregen voor Norfolk Vanguard. Hoewel de beslissing jammer genoeg te laat is genomen om ons in staat te stellen een bod uit te brengen op dit project in de huidige CfD-veilingronde 4, zullen we nu, in nauwe samenwerking met de toeleveringsketen en de lokale gemeenschappen, kijken naar mogelijke mogelijkheden om dit project vooruit te helpen.”

Nu de vergunning is verleend, wordt er samen met de toeleveringsketen gewerkt aan de voorbereiding van de bouw. De bouw zal naar verwachting in 2023 beginnen. In de Norfolk zone dat 1.307 km2 omvat, komen in totaal tussen de 180 en 312 windturbines te staan. Vattenfall maakte in november 2021 bekend dat het Siemens Gamesa als voorkeursleverancier had benoemd. De kortste afstand van de geplande windturbines naar de kust is 47 km.

De Norfolk-zone zal met een totaal opgesteld vermogen van 3,6 GW een belangrijke bijdrage leveren aan de plannen van de Britse regering omover  40 GW aan offshore windenergie te beschikken tegen 2030. Bron: Vattenfall

Tags: , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.