Volker Energy Solutions realiseert aansluiting voor Shell’s groene waterstoffabriek op Tweede Maasvlakte

| 14 maart 2024

Volker Energy Solutions realiseert namens netbeheerder TenneT op hoogspanningsstation Maasvlakte 380kV de hoogspanningsinfrastructuur voor de aansluiting van de groene waterstoffabriek van Shell, Holland Hydrogen 1.

Bron: Volker Energy Solutions

Shell kondigde in juni 2022 aan dat het definitief doorgaat met de bouw van Holland Hydrogen I, de grootste groene waterstoffabriek van Europa. De hernieuwbare stroom voor de elektrolyser komt van Hollandse Kust (noord). Naar verwachting is de fabriek in 2025 operationeel.

Om de aansluiting voor de groene waterstoffabriek van Shell op korte termijn mogelijk te maken, is Volker Energy Solutions samen met TenneT gaan kijken naar de mogelijkheden. In een gezamenlijk ontwerptraject is er gekeken naar oplossingen om, op het reeds volgebouwde station Maasvlakte 380kV, toch een tijdelijke aansluiting te realiseren.

Hybride GIS installatie

Hier kwam uit voort dat de aansluiting door middel van een hybride GIS installatie gemaakt kan worden. Door het compacte ontwerp van deze GIS installatie was het toch mogelijk om de laatste onbebouwde vierkante meters van het hoogspanningsstation te benutten.

Volker Energy Solutions heeft de haalbaarheidsstudie, het basis ontwerp, het definitief ontwerp en het uitvoeringsontwerp van het station en kabeltracé gemaakt met als uitgangspunt een zo duurzaam mogelijke structuur neer te zetten. In de zomer van 2023 kon gestart worden met de bouw.

Een partnership tussen Volker Energy Solutions en zusterbedrijf Van Hattum & Blankevoort heeft geresulteerd in een doordacht integraal ontwerp dat realiseerbaar is op een uitdagende postzegel die ook nog eens direct onder de live hoogspanningslijnen en kort op het naastliggende in bedrijf staande veld ligt.

Met de in februari succesvol voltooide hoogspanningstest is de hoogspanningstest afgerond. Op dit moment worden er nog een aantal testen uitgevoerd alsmede de integratie in de systemen van het bestaande station. Hierna is het nieuwe veld gereed om in bedrijf te gaan, meldt Volker Energy Solutions. Bron: Volker Energy Solutions

Tags: , , , , , ,

Category: Wind & Waterstof

Reacties zijn gesloten.